Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 januari

  Så maxar du övervakningen av gården

  Tack vare den moderna övervakningstekniken är det i dag möjligt att övervaka sitt lantbruk på helt nya sätt. Kamerorna kan riggas för att automatiskt sortera ut både djur och godkända nummerplåtar – men också tända strålkastare när tjuven dyker upp.

   Ny kamerateknik gör bevakningen av gården enklare – men det finns många regler att ta hänsyn till.
  Ny kamerateknik gör bevakningen av gården enklare – men det finns många regler att ta hänsyn till. FOTO: Claudio Bresciani/TT

  Den nya kamerabevakningslagen, som började gälla den 1 augusti 2018, har gjort det betydligt enklare för många lantbrukare att sätta upp egna övervakningskameror. Men också svårare, eftersom det vilar ett betydligt större ansvar på individen som riggar kamerorna att följa de lagar och regler som gäller.

  Tidigare låg detta ansvar i större utsträckning på landets länsstyrelser. Men sedan den nya kamerabevakningslagen trädde i kraft vilar tillsynsansvaret i stället på Datainspektionen.

  I katt- och råttaleken mot tjuvarna finns det fortfarande många enkla hemläxor som man kan göra, som att se över dörrar, lås och fönster. Här nedan och i ATL TV:s faktaserie Så skyddar du gården har vi samlat några av de mest gångbara råden.

  – De klassiska tipsen är att jobba med belysning och bra lås. Det som stjäls i dag är mycket satellitnavigeringssystem, och där har man på vissa fabrikat uppdaterat systemen så att man kan låsa dem med pinkod. Annars handlar det mycket om att ta med sig utrustningen och låsa in den, säger Peter Sundman på Larmtjänst, som är försäkringsbolagens samarbetsorganisation.

   Värmekameran sorterar automatiskt ut människor, och ritar till och med ut hur han eller hon rör sig.
  Värmekameran sorterar automatiskt ut människor, och ritar till och med ut hur han eller hon rör sig. FOTO: Corepart

  Och flera av råden kan vara värda att ta på allvar. Att sätta upp kameror när man inte ens drar ut nycklarna ur traktorn, eller har fungerande dörrlås på vissa byggnader, lär knappast imponera på Datainspektionens jurister. Så det är först när otryggheten i hemområdet ökar och dessa råd inte hjälper som nästa naturliga steg är att fundera över kamerabevakning.

  Ett av företagen som snabbt har kommit att specialisera sig mot lantbrukssektorn är Corepart Security, som erbjuder en rad säkerhetslösningar för bevakning av stora utomhusmiljöer. Systemen riggas i grunden så att de skapar en yttre försvarslinje, där kamerorna jobbar med avancerade programlösningar för att sortera ut allt som kan betraktas som en onormal besökare.

  – Vi ringar i princip in gården, och sedan har vi avancerade system som känner igenom om det rör sig om en människa eller ett rådjur. Detta kan sedan kompletteras med optiska kameror vid maskinhallen eller dieseltanken, som man kan slå på när man får larm om att någon är på väg in, säger Ove Wiktor, försäljningschef.

  – Då har man gott om tid på sig att planera: Ska man exempelvis tända lampor, ropa ut ljud eller ringa på hjälp? Ofta när det blir en obehaglig konfrontation beror det på att mötet sker plötsligt och utan förvarning.

   Ludafarms nya övervakningskamera går på batteri och kräver inga kabeldragningar. Överföringen sker i stället via mobilnätet.
  Ludafarms nya övervakningskamera går på batteri och kräver inga kabeldragningar. Överföringen sker i stället via mobilnätet. FOTO: Ludafarm

  Merparten av lantbrukskunderna vill framför allt skydda sig mot maskin-, diesel- och verktygsstölder, och för den som söker en enklare lösning finns även andra varianter att tillgå. Bland annat har företaget Ludafarm tagit fram en batteridriven övervakningskamera som inte behöver några kabeldragningar, och där all överföring i stället sker vi mobilnätet.

  – Men vissa vill också skydda sig mot aktivister som man inte vill ska få härja runt för länge. En av våra kunder är exempelvis en stor grisgård, som har sett det som viktigt att få en snabb signal om något är på gång, säger Ove Wiktor.

  Med hjälp av optiska kameror är det i dag möjligt att sortera ut nummerplåtar på bilar som man vet snokar runt i landskapet, eller skicka notiser när okända bilar dyker upp. Vill man kan detta även kopplas till en grindlösning.

  – Systemen blir bara smartare och smartare, och där man förr hade optiska kameror som kopplades till rörelsedetektorer som slog larm för minsta rådjur eller skugga har vi i dag avancerade system som sorterar ut djur och svajande grenar. Man kan till och med ställa in att en människa max får vistas i området tre minuter, och har personen inte vänt om då så går det ett larm.

  Vad blir nästa steg?

  – Det finns redan drönarteknik, och det kostar så klart väldigt mycket. Men det tror jag kommer komma mer och mer i bevakningssammanhang. Sen kommer systemen att förfinas, så de ser längre och ännu bättre i mörker.

  Missa inte ATL TV-serien om hur du stöldskyddar din gård!

  Fakta: Så skyddar du dig

  • Investera i ett utomhuslarm. Det avskräcker inte alla tjuvar, men minskar ner på tiden de har på sig att stjäla.

  • Installera slangningsskydd till tanken eller fordonet för att undvika drivmedelsstölder.

  • Placera aldrig dieseltanken vid infarten.

  • Med blåmärkt diesel blir du registrerad som ägare.

  • Sätt upp skyltar som varnar för kameror och larm.

  • Stöldmärk din utrustning för att öka dina chanser att få tillbaka den, samt öka polisens chanser att knyta tjuvar till brott.

  • Parkera lastbilar och maskiner intill en vägg eller tätt intill varandra så de blir svårare att slanga på bränsle.

  • Tanka alla maskiner på morgonen i stället för det sista ni gör på kvällen. Då finns det inte så mycket bränsle kvar att slanga.

  • Säkra fönsterrutor in till maskinhallar och dylikt med gallerkonstruktioner. Svetsa fast bultarna så de inte kan skruvas ur.

  • Förstärk utsatta dörrar med järnprofiler som förhindrar att tjuven tar sig in med brytverktyg.

  • Glöm inte bort att se över miljöskyddet kring dieseltanken samtidigt som du ser över säkerheten. Ingen vill få diesel i dricksvattnet!

  • Se till att säkra spår som kan vara användbara för polisen om du har blivit utsatt för brott.

  • Ta ut nycklarna ur traktorn när den inte används.

  • Ha koll på var traktorn parkeras. Undvik att lämna traktorn ute på fältet, har man möjlighet att ställa in den ska man göra det.

  • Använd spårsändare.

  • Och sist men inte minst – göm skottkärran och dra ut nycklar från alla fordon eftersom det händer att tjuvar använder dessa för att frakta bort stöldgodset.

  Relaterade artiklar

  Till toppen