Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 september 2019

  Genomskinlig uppstickare ska ge bättre foderekonomi

  Coveris genomskinliga ensilagefilm ska både ge enklare återvinning och minskat svinn – men framför allt bättre foderekonomi.

  – Håller den genomskinliga plasten bara samma syrebarriär så kan det vara ett alternativ, eftersom man får den här attraktiva fördelen att man kan se hur materialet ser ut under, säger grovfoderforskaren Rolf Spörndly.

   Balar som är inslagna med Unterland Crystal ska i stort sett ha samma egenskaper som sina färgade motsvarigheter. Enligt Coveris garantier ska balarna kunna förvaras i upp till ett år utomhus.
  Bild 1/2 Balar som är inslagna med Unterland Crystal ska i stort sett ha samma egenskaper som sina färgade motsvarigheter. Enligt Coveris garantier ska balarna kunna förvaras i upp till ett år utomhus. FOTO: Coveris
   Återförsäljaren Swedish Agro märker av ett ökat intresse för den genomskinliga filmen. Men även om försäljningen ökar från låga nivåer är det fortfarande en begränsad produkt i Sverige.
  Bild 2/2 Återförsäljaren Swedish Agro märker av ett ökat intresse för den genomskinliga filmen. Men även om försäljningen ökar från låga nivåer är det fortfarande en begränsad produkt i Sverige. FOTO: Coveris

  En användare som bara har positiva erfarenheter av produkten är köttproducenten Martin Andersson på Orust. Han har använt plasten under tre säsonger men har i år avstått eftersom han fick ett bättre pris på den färgade varianten.

  – Den var bra, för man såg direkt om något var dåligt och det gör att den är lämplig för den som säljer foder, säger Martin Andersson till ATL.

  Enligt tillverkaren ska den blanka ytan reflektera solljuset på ett sätt som ska minska prickskadorna från fåglar. Men några sådana erfarenheter har Martin Andersson inte, eftersom han inte har några problem med fåglar i vanliga fall. Det har däremot användaren Göran Andersson som har en gård i Fjugesta med 50-60 amkor.

  – Vi har haft bekymmer med alla tänkbara fåglar, och det har blivit lugnare med kajor, skatorna och fiskmåsarna. Jag plastar 500 balar och räknar med att kassera två av dem i år.

  – Tidigare fick jag ett sämre foder eftersom det var småskador på dem. Nu är balarna helt okej när man öppnar dem. Det är inga mögelangrepp på dem. Annars kan det vara både små och stora angrepp, säger Göran Andersson som normalt lägger på sex lager plast.

  Han upplever dock att det är svårt att se in i hårt packade balar, och speciellt på eftersäsongen när de har legat på förvaring i flera månader. Några sådana erfarenheter har dock inte Martin Andersson, trots att han normalt lägger på åtta lager plast runt sina balar.

  Ingen växthuseffekt

  Inom grovfoderhanteringen har det länge diskuterats vilken färg på plasten som har bäst påverkan på foderekonomin. Men i svenska tester har forskarna i stort sett inte sett någon signifikant skillnad mellan olika färger, förutom när det kommer till den svarta plasten, enligt grovfoderforskaren Rolf Spörndly. Hur bra den genomskinliga sträckfilmen står sig i konkurrensen beror i första hand på hur bra den håller syrebarriären och hur bra den reflekterar solens strålar, enligt Rolf Spörndly. Här finns det, åtminstone i teorin, risk för en växthuseffekt i balarna. Men några sådana problem har tillverkaren inte sett i sina tester.

  – Vi säljer den även i Australien, och har jämfört den med alla de vanliga färgerna. Inplastningen och lagringsegenskaperna är samma som för den vita filmen. Vi ser till och med att den genomskinliga filmen reflekterar värmen bättre än en vit bal, ungefär på samma sätt som en cd reflekterar solljuset, säger Daniel​ Wojutycki, försäljningsansvarig på Coveris.

  Mindre svinn

  Förutom minskade fågelskador framhåller tillverkaren även att den genomskinliga sträckfilmen ska vara enklare att återvinna, vilket alltså kan bidra till lägre återvinningskostnader på vissa marknader.

  Men framför allt ska den leda till lägre svinn, och därmed bättre foderekonomi, eftersom det blir enklare att upptäcka eventuella skador på balarna. Återvinningsfördelarna som nämns här gäller dock inte den svenska marknaden, eftersom det än så länge inte finns något system i Sverige som tar ut högre avgifter för färgade plastprodukter.

  Fakta: Färgad sträckfilm

  Utbudet av färgad balplast har gett upphov till en bred diskussion om vilken nyans som har bäst effekt på ensilagekvalitén. I de tester som SLU hittills har gjort har den svarta ensilagefilmen haft svårast att hålla syrebarriären, vilket troligtvis hänger samman med att svart är den färg som absorberar mest solljus medan vita material absorberar minst.

  Forskarna har inte kunnat påvisa någon signifikant skillnad mellan andra färger i testet. Svart ensilagefilm är inte så vanlig i Sverige, men kan ändå vara intressant eftersom den ofta är billigare. Men i så fall bör balarna helst förvaras på ett sätt som gör att de står skyddade från direkt solljus.

  Källa: Rolf Spörndly

  Relaterade artiklar

  Till toppen