Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 november

  Så förvandlas skotare till släckare

  Utrustningspaket ska göra skotaren till brandbekämpare. Scanias tungviktare vann miljöpris – för fjärde året i rad. Det är två av veckans entreprenadnyheter i korthet.

  Ny dumper från Liebherr

  FOTO: Liebherr

  Nästa generation av Liebherrs dumper TA 230 Litronic kommer nästa år. Den kan lasta 28 ton och har en sexcylindrig diesel med en cylindervolym på 12 liter som ger 360 hästkrafter. Lastkapaciteten ligger på 28 ton och topphastigheten på 57 kilometer i timmen. Maskinen får premiär på den europeiska marknaden nästa år och i övriga världen 2022. Då förväntas tillverkaren också visa upp två nya modeller med en lastkapacitet på 40 respektive 45 ton.

  Scania årets Green truck – för fjärde året i rad

  FOTO: Scania

  Tre tunga lastbilar gjorde upp om titeln Green truck 2020, Mercedes-Benz Actros 1851, Scania R540 och Volvo FH 500 I-Save. Kraven på bilarna var att de måste ha minst 500 hästkrafter och långdistanshytt med högt tak. Samtliga körde den 34,3 mil långa testvägen med identiska däck, Michelin X-Line-Energy och ett släp lastat med 32 ton. Scanialastbilen klarade av sträckan med en snitthastighet på 80,42 kilometer i timmen och en genomsnittlig förbrukning på 25,14 liter per 100 kilometer, vilket resulterade i en vinst för fjärde året i rad.

  Utrustningen som förvandlar skotaren till släckare

  FOTO: Ponsse

  Skogsmaskintillverkaren Ponsse har tagit fram ett släckpaket för skotarmodellerna Buffalo och Elephant. Det består av en vattentank på tio kubikmeter samt en runtomsvängande vattenkanon som har en räckvidd på 47 meter. Kanonen har en kapacitet på cirka en kubikmeter per minut. Både kanonen och vattenpumpen drivs av fordonets egen hydraulik. Se mer här.

  Nya stubbklippare från VTN

  FOTO: VTN

  VTN har tagit fram två nya stubbklippare, SC12 och SC21, som ska passa grävmaskiner från 15 till 35 ton. De både skördar, bryter, klipper och flisar stubbarna. Enligt tillverkaren så gör de smart utformade käftarna det lätt att få med sig hela stubben, bearbeta den ner till önskad storlek och även lämna efter sig en fin yta. ”Det är dumt att lämna så mycket som 20 procent av ett träds energi kvar efter avverkning, bioenergi som kan utvinnas och är bättre ur klimatsynpunkt än fossila bränslen”, säger Magnus Uppsten på återförsäljaren AMAS Svenska AB, i ett pressmeddelande.

  Nytt aggregat från Nisula

  FOTO: Nisula

  I början av 2021 ska den finska redskapstillverkaren Nisulas nya klippaggregat 335E+ finnas på marknaden. Det ska passa både skördare, skotare och grävmaskiner, enligt tillverkaren. Huvudsakliga användningsområden är vid till exempel energiskogsgallring och liknande uppgifter. Den maximala klippdiametern är 32 centimeter och aggregatet kräver ett hydraulflöde på mellan 150 till 200 liter/minut.

  Han skördar med traktorn:

  Relaterade artiklar

  Till toppen