Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 februari

  Så fångar du borrarna bäst – expertens råd

  Fångstvirke eller plastfällor. Valen är flera för skogsägare som vill fånga granbarkborrar. ATL har talat med Skogsstyrelsens insektsexpert Gunnar Isacsson om alternativen för att fånga barkborrar.

   Gunnar Isacsson, expert på insekter och skogsskador på Skogsstyrelsen, hur du bäst fångar barkborrarna.
  Gunnar Isacsson, expert på insekter och skogsskador på Skogsstyrelsen, hur du bäst fångar barkborrarna. FOTO: Ulf Aronsson/Skogsstyrelsen

  Sök- och plock:

  Barkborrarna angriper dina träd, och du tar sedan ut virket på sommaren innan barkborrarna förökat sig och lämnat trädet. En naturlig lösning, men det är svårt att upptäcka angripna träd och risken är att du inte får ut alla träd. Högre avverkningskostnader och lägre virkesvärde.

  Stormfälle:

  Huvudalternativet är att upparbeta och köra ut alla vindfällen innan svärmningen börjar och fällan blivit angripna. Då är virkesvärdet optimalt och barkborrarna får inget substrat som de kan förökar sig optimalt i.

  En möjlighet är att låta barkborrarna angripa dina vindfällen. Se sedan till att barka dem innan borrarna flytt. En naturlig lösning, men kräver tajming och inget ger något virkesvärde. För arbetet finns till exempel en barkfräs som man monterar på en motorsåg.

  – Det fungerar bara om du är absolut säker på att hinna barka, eller helst fräsa bort barken med motorsåg – all bark på alla stockar i rätt tid, säger Gunnar Isacsson.

   Att låta barkborrarna angripa vindfällen är en av flera metoder.
  Att låta barkborrarna angripa vindfällen är en av flera metoder. FOTO: Bengt Andersson

  Fångstvirke:

  Lägg upp några stockar i en klassisk formation en bit ifrån skogskanten och beta med feromon. De angripna stockarna kan antingen tas ut eller barkas med tajming.

  Man kan också spruta virket med insekticid, vilket gör att barkborrarna dör vartefter de landar. Nackdelen är förlorat virkesvärde och att man behöver använda gift.

  – Detta alternativ kräver också en anmälan av exakt var det besprutade virket ska ligga till berörd kommun.

  Feromonfälla med gift:

  Trinet P är en skärm på tre ben med ett nät med feromon i mitten. En fälla man slipper tömma. Risken finns att den blåser omkull. Olämplig för övervakning efter som baggarna ramlar ner på marken.

  Skogma har slutat sälja Trinet. Dispensen för marknadsföring och försäljning har gått ut, men användande är tillåtet till och med 31 januari 2022. Som det ser ut kommer tillverkaren BASF inte att ansöka om ny dispens.

  Feromonfälla utan gift:

  Skogma har Novefellan som består av trattar. Dessutom har företaget en fyrkantig fälla av märket Witatrap. Gyllebo Plantskydd har sin Fönsterfällan och Skorstensfällan. På kontinenten finns även Crosstrap och Ecotrap, som består av ett kors av skärmar över en stor tratt. Alla är bra för övervakning. Alla kan återanvändas under flera år, men måste förstås laddas med nytt feromon.

  Novefällan och skorstensfällan är enklare än den fyrkantiga fällan att sätta upp eftersom det bara behövs en fästpunkt i backen. Novefällan har många komponenter som ska monteras ihop. Fyrkantsfällan får en större bifångst av vatteninsekter som misstolkar den plana ytan som en vattenspegel.

  Om inte fällorna fylls med salt eller konserveringsvätska i behållaren kommer fångsten att ruttna och skrämma bort granbarkborrar. Fällorna kräver också återkommande kontroll.

  – Det finns inget vetenskapligt underlag som talar för att de olika fällorna som finns på marknaden skiljer sig från varandra nämnvärt, säger Gunnar Isacsson.

  LÄS MER OM BARKBORRAR:På svenska fabriken tillverkas barkborrefällanNy barkborrefälla ute på marknaden

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen