Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 januari

  Så dyra blev de begagnade maskinerna

  Allt fler nya traktorer och skogsmaskiner köps och säljs på begagnatmarknaden. Nyfiken på vad din egen maskin kan vara värd? ATL har slutpriserna för de dyraste objekten på auktionssajten Klaravik.

   Nyare skogsutrustade traktorer går hem på begagnatmarknaden.
  Nyare skogsutrustade traktorer går hem på begagnatmarknaden. FOTO: Klaravik

  Som ATL tidigare har berättat är veterantraktorer fortfarande bland de allra hetaste objekten på begagnatmarknaden. Bland de mest besökta lantbruksobjekten på auktionssajten Klaravik är nästan alla över 40 år.

  Men två av de mest besökta auktionsobjekten är nyare traktorer som är utrustade med skördaraggregat. Enligt Klaravik har marknaden för nyare traktorer utvecklats positivt de senaste två åren, vilket i så fall ska ställas mot andra traditionella försäljningskanaler och möjligheten att ta sin traktor i inbyte.

  – Inbyten är fortfarande vanliga. Men på Klaravik och hos andra aktörer kan vi se att vi säljer stora volymer nu som tidigare har gått som inbyten. Jag tror att många känner en osäkerhet kring om priset på varan som ska bytas in verkligen speglar hela varans värde, säger Christian Lenander, vd på Klaravik.

  Stort intresse för äldre skogsmaskiner

  Hur begagnatmarknaden kommer att påverkas av en eventuell lågkonjunktur är fortfarande för tidigt att säga. Men traditionellt brukar suget efter begagnade maskiner öka i takt med att allt fler får det svårare att motivera ett nyköp.

   Bristen på skogsmaskiner märks även på auktionssajterna.
  Bristen på skogsmaskiner märks även på auktionssajterna. FOTO: Klaravik

  Bristen på skogsmaskiner är också något som hela branschen kämpar med, och som Klaravik också märker av. Som ATL tidigare har berättat har flera märken långa leveranstider på nya skogsmaskiner, och det märks också på begagnatmarknaden.

  – Tittat vi tillbaka två år, så ser vi att vi har fått fler uppdrag inom skogsmaskinförsäljningen, och vi ser att det även kommer in äldre skogsmaskiner som möter ett stort intresse, just för att det är brist på nyproduktion, säger David Kvicklund.

  Här nedan hittar du slutpriserna för en rad olika objektkategorier, som de dyraste traktorerna och bäst betalda skogs- och entreprenadmaskinerna. Välj kategori i rullisten så får du fram den lista du är intresserad av!

  Läs också: Massor av fakta om 3 000 traktormodeller hittar du i ATL:s Traktorkalender.

  Relaterade artiklar

  Till toppen