Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 september 2019

  Landsvägslok med förmåga i fält

  Med sina 167 kilometer i timmen slog JCB nyligen nytt världsrekord i traktorkörning, och det är också på vägen som JCB Fastrac 4220 utmärker sig med en toppfart på drygt 60 kilometer i timmen. Men ATL har även provat hur bra den fungerar som dragare i fält.

   JCB 4220 Nordic Edition.
  JCB 4220 Nordic Edition. FOTO: Hans Dahlgren

  Fastrac har ett utseende och en utformning som sticker ut med lika stora hjul, fyrhjulsstyrning, mittmonterad hytt och ett helt avfjädrat chassi. För att inte den bakre trepunktslyften skall påverkas av fjädringsrörelserna, är denna monterad direkt på bakaxeln.

  Finsk motor

  Motorn på 4220 är en 6,6 liter Agco power-motor med en maximal effekt på 235 hästkrafter och ett vridmoment på 950 newtonmeter. En typiskt engelsk finurlig lösning är kylpaketet som fälls ut i ett stycke ungefär som en tumstock.

   Fasttrac har ett utseende och en utformning som sticker ut med lika stora hjul, fyrhjulsstyrning, mittmonterad hytt och ett helt avfjädrat chassi.
  Fasttrac har ett utseende och en utformning som sticker ut med lika stora hjul, fyrhjulsstyrning, mittmonterad hytt och ett helt avfjädrat chassi. FOTO: Hans Dahlgren

  Steglös Fendt-låda

  En egentillverkad fördelningslåda tillsammans med en steglös Fendt-transmission driver de separata fram- och bakaxlarna. Den steglösa delen har två hastighetsområden som växlas mekaniskt. Bakaxeln har inkopplingsbar diffspärr medan framaxeln har spärr av klokopplingstyp. Traktorns bromsar manövreras med tryckluft och släpvagnsbroms med tryckluft är standard. Tyvärr har inte bromskonstruktionen nått hela vägen fram med torra oskyddade skivbromsar. Här är en källa till framtida problem om traktorn skall rulla på leriga fält.

   Fyrhjulsstyrningen ökar smidigheten trots de stora framhjulen.
  Fyrhjulsstyrningen ökar smidigheten trots de stora framhjulen. FOTO: Hans Dahlgren

  Fyrhjulsstyrning

  Traktorns fyrhjulsstyrning gör den smidig trots de stora framhjulen. Förutom de konventionella styrsätten finns möjlighet att låsa bakhjulen tills framhjulen når en viss styrvinkel. Mycket användbart för exempelvis plöjning som vi provar traktorn i.

  Att hytten sitter mitt på traktorn gör att hytten kan göras bred. Sidodörren öppnas också 90 grader och man kliver rakt in. Den rymliga hytten gör att förarstolen kan vridas rejält åt höger. Misstanken att sikten bakåt skulle påverkas negativt av att man sitter långt fram kommer på skam. Det är inga problem att hålla uppsikt över plogen och för att se hitchkroken finns kamera.

  Vinn en Ipad: Klicka här för att vara med i ATL:s quiztävling!

  Multifunktionsspaken är placerad på armstödet och manövrerar transmissionen. Men denna är även utrustad med tryckknappar för start av vändtegsautomatik och växling av styrsätt för transmissionen. Inställningsdisplayen är placerad på högerdörren och används för inställningar för yttre hydraulik och transmission, men har en utformning som känns omodern. Här ligger de flesta konkurrenterna före.

   Multifunktionsspaken är placerad på armstödet och manövrerar transmissionen.
  Multifunktionsspaken är placerad på armstödet och manövrerar transmissionen. FOTO: Hans Dahlgren

  Sparsam hydraulik

  Att en traktor av den kalibern snålar med hydraulflödet tycker jag är dåligt. 148 liter per minut är i minsta laget om man tänker att traktorn med stor sannolikhet kommer att användas med redskapskombinationer med högt flödesbehov. Paddelreglagen till hydraulventilerna stannar irriterande nog kvar i aktiverat läge också när man använder tidstyrningsfunktionen. Totalt finns fyra hydraulventiler bak och två fram.

   nställningsdisplayen är placerad på högerdörren och används för inställningar för yttre hydraulik och transmission.
  nställningsdisplayen är placerad på högerdörren och används för inställningar för yttre hydraulik och transmission. FOTO: Hans Dahlgren

  Mycket körglädje

  Sikten bakåt är en positiv överraskning och det helfjädrade chassit gör att det är en njutning att köra både på väg och i fält. Vet man med sig att man kommer att köra mycket på väg och vill ha en traktor som sticker ut så är detta det perfekta valet.

  Fler traktortester: Anders Nilsson testar 8 traktorer, bland annat John Deere 9520 RX och Case IH Maxxum. Ladda hem specialutgåvan här

   JCB 4220 har motor från finska Agco Power med en maxeffekt på 235 hästkrafter och en cylindervolym på 6,6 liter. När motorhuven öppnats, ligger motorn väl öppen för underhåll underhåll
  JCB 4220 har motor från finska Agco Power med en maxeffekt på 235 hästkrafter och en cylindervolym på 6,6 liter. När motorhuven öppnats, ligger motorn väl öppen för underhåll underhåll FOTO: Hans Dahlgren

  Fakta: JCB 4220 Nordic Edition

  Grundpris: 1 769 031 kr

  Pris provkört ex: 2 198 482 kr

  Teknik (standardutförande)

  Motor: Agco Power 66AWF (steg 5)

  Antal cylindrar/volym: 6/6,6 l

  Max. effekt (enl. 97/68 EC): 175 kW/235 hk

  Max. vridmoment: 950 Nm/1450 rpm

  Transmission: steglös (Fendt), två hastighetsområden.

  Kraftuttag: 540/540E/1000/1000E

  Hydraulflöde: 148 liter per minut

  Vikt: 8 340 kg

  Tillåten totalvikt: 14 000 kg

  Längd: 5 400 mm

  Höjd: 3 000 mm

  Hjulbas: 2 980 mm

  Standarddäck bak: 710/60 R30

  Standarddäck fram: 710/60 R30

  Volym bränsletank: 390 liter

  Volym Adblue tank: 45 liter

  Pris tillbehör

  Frontkraftuttag: 51 186 kr

  Hydraulventilpaket 4 bak/2 fram: 119 618 kr

  Power beyond: 14 785 kr

  Garanti & service

  1 års garanti, möjligt att förlänga till 3 år och 8 000 timmar

  Maskinskadeförsäkring. Tecknas via återförsäljare

  Oljebyte motor: 600 timmar (steg 5 motor)

  Oljebyte transmission: 1 000 timmar

  Oljebyte hydraulik: testas vid 1 000 timmar, bytes vid behov

  Nyckeltal

  Kilo per hästkraft: 35,5

  Kronor per hästkraft: 7 528

  Kronor per kilo traktor: 212

  (Beräknat på maxeffekt och pris i grundutförande)

  Relaterade artiklar

  Till toppen