Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 december 2017

  Rundhytten blev en hit för 45 år sedan

  Sound-Gard-hytten sänkte bullernivån och när den kom 1972 var lantbruksmedierna fascinerade. John Deeres nya hytt kallades ”rundhytten” i Sverige och med den startade en ny epok med mer komfort för traktorförarna.

  Hans John Deere 3040 från 1982 har den så kallade rundhytten. Traktorn körs sparsamt, 150 timmar per år. Den får dra en vagn och så sköter den snöröjningen på gården i Småland där Gustaf Norman har ett jaktarrende. Det finns också ett samarbete med grannen som är lantbrukare och då kommer 3040:an till nytta när den får dra en harv. Totalt har traktorn gått 7 000 timmar och den har haft tre ägare sedan den var ny.

   Gustaf Normans John Deere 3040 från 1982 har rundhytten som introducerades på de större modellerna i 30-serien i början av 1970-talet.
  Gustaf Normans John Deere 3040 från 1982 har rundhytten som introducerades på de större modellerna i 30-serien i början av 1970-talet. FOTO: Niklas Larsson

  Vad är det bästa respektive sämsta med att köra traktor i rundhytten?

  – Det bästa är att det blir mer plats i hytten. Och så tycker jag att insteget är bättre. Det dåliga är att man får stolpen mitt i rutan. Men å andra sidan kommer avgassystemet upp där i den sikten också så egentligen spelar det inte så stor roll. En nackdel är om man ska få tag på en (välvd) ruta. Det finns men det gör det mycket svårare.

   Gustaf Norman.
  Gustaf Norman.

  En fördel med rundhytten är att sidorutorna blir större och det blir bättre sikt åt sidorna jämfört med en vanlig fyrkantig hytt, menar Gustaf. En annan positiv sak är att även sikten bakåt blir bättre när hytten inte sticker ut så långt. Hans moderna traktor är en John Deere 6150R som används i entreprenadverksamhet. Jämfört 3040:n är komforten såklart bättre i den nyare traktorn. Men sikten bakåt är sämre när Gustaf ska koppla redskap och vagnar. Det är också trängre när kraftuttagsaxeln ska kopplas. 3040:an har mer plats där bak.

   Dörrstolpen i mitten skymmer sikten en del men å andra sidan hade traktorerna på den här tiden en ljuddämpare som även den störde utsikten.
  Dörrstolpen i mitten skymmer sikten en del men å andra sidan hade traktorerna på den här tiden en ljuddämpare som även den störde utsikten. FOTO: Niklas Larsson

  Hur trivs du med traktorn?

  – Det jag gillar mest är den sexcylindriga motorn och vridmomentet. Det är ett enormt vrid i den fastän den inte har så många hästkrafter. Och så är jag väldigt förtjust i växellådan. Det är inte Powershift utan den vanliga manuella lådan med åtta växlar framåt. Ingen snabbväxel. Den är tät i växlarna och det går snabbt att växla. Det är inga lång slag. Ljudet i motorn är underbart. Det enda som fattas är en turbo.

  Ett kommande projekt blir att sätta på Twinhjul och att göra en turbokonvertering samt en lackering. Hytten kommer också få sig en uppfräschning.

   Framtiden var amerikansk. Med en John Deere på gården kunde en ny resa börja. Med sval luft i hytten och med långa blickar från de som kämpade på i en vanlig traktor.
  Framtiden var amerikansk. Med en John Deere på gården kunde en ny resa börja. Med sval luft i hytten och med långa blickar från de som kämpade på i en vanlig traktor. FOTO: Deere & Company

  John Deeres komfortabla hytt startade framgången

  ”Sitt upp i nya John Deere och upplev framtiden.” De orden kunde man läsa i en annons i slutet av 1972. Och reklamen fick rätt. När detta skrivs är John Deere i toppen av försäljningslistan i Sverige.

  Den nya Sound-Gard-hytten sänkte bullernivån och när den kom var lantbruksmedierna fascinerade. Hytten hade 3,7 kvadratmeter färgat säkerhetsglas och bred svängdörr. Två vindrutetorkare med två hastigheter och luftkonditionering som extra utrustning. Dörrstolpen var i samma linje som ljuddämparen. Hängande pedaler, hydraulisk koppling, hydrauliska skivbromsar, plant golv.

  Körningen blev bekvämare och tystare. Den nya 30-serien kom som en stormvind från det amerikanska farmarlivet och körningen blev mer komfortabel än i många andra traktorer. Ljudnivån uppfattades som låg i mätningarna och rundhytten blev något att drömma om.

  Inte bara hytten var en ny upplevelse. Med tre olika alternativ i transmissionen fanns det att välja på i broschyrerna. Quad-Range, Syncro-Range och Powershift. Medan andra förare fick spaka runt i en osynkroniserad låda kunde föraren i en ny stordragare i 30-serien med Powershift dra växelspaken framåt under gång utan att trampa ned kopplingen. Med åtta steg framåt var det bara att köra på tills motorn inte orkade längre. Komfort, ergonomi och en mer effektiv körning blev en framgångssaga.

  Gustafs plus och minus med rundhytten

  + Mer plats i hytten

  + Insteget

  + Sidorutorna blir större i en rundhytt

  + Hytten sticker inte ut lika mycket bakåt, lätt att se hitchkroken

  + Alla reglage sitter nära

  – Stolpen mitt i rutan

  – Svårt få tag på de välvda rutorna

  JOHN DEERE 3040

  SG2 (1981-1987)

  Motor: 6359DL01

  Antal cylindrar: 6

  Motorvolym: 5,883 liter

  Max effekt: 92 hp vid 2500 varv per minut

  Antal växlar: 8+4 eller 16+8

  Bränsletank: 126 liter

  Ljudnivå hytt: 80 dB

  Källa: Konedata

  LÄS OCKSÅ: Spara marken med rätta trycketLÄS OCKSÅ: Miniatyrer som lockar massorLÄS OCKSÅ: Traktorn som är rena transformern

  Relaterade artiklar

  Till toppen