Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 november 2020

  Maskinen som svarvar en stock i halvtimmen

  Med hjälp av sin finska maskin kan Göran Jonzon både svarva stockarna och borra ut hålrum för knutarna. Så i stället för en arbetsdag med konventionella metoder tar hela processen bara en halvtimme per stock.

  – Det har gjort att jag har kunnat sänka priset. De som finns i min region tar 5 000-7 000 kronor per väggkvadratmeter, när de timrar med gamla metoder. Det priset har jag sänkt till 2 500 kronor, säger Göran Jonzon i Vilhelmina.

  På så sätt blir priset också överkomligt för fler och inte bara något som de allra rikaste har råd med.

  – Men för mig som skogsägare gör det också att jag får en helt annan utväxling på timret. En sågstock som jag säljer till bolagen jämfört med den som jag svarvar ökar jag förädlingsvärdet på med faktor 48 och pratar vi massaved ökar värdet 53 gånger, säger Göran Jonzon som nu har slutat att leverera till skogsbolagen.

   I maskinen svarvas stockarna snabbt ner till samma dimension, men här finns även verktyg för att fräsa ut knutar och spår för nästa stock. Eftersom alla stockar blir identiska går byggprocessen mycket snabbare.
  I maskinen svarvas stockarna snabbt ner till samma dimension, men här finns även verktyg för att fräsa ut knutar och spår för nästa stock. Eftersom alla stockar blir identiska går byggprocessen mycket snabbare. FOTO: TL Trading

  För att möta kundernas behov har han även kompletterat sin verksamhet med ett bandsågverk som sågar upp till sju meter långa plankor.

  Den 12 meter långa svarven är inhyst i den gamla ladan där han tidigare hade foder till köttdjuren. Svarvlängden är begränsad till nio meter. Men Göran Jonzon går ofta inte över 6,60 meter på grund av att många träd i regionen är för smala upptill.

  – Att välja stock är ett jäkla moment när man timrar manuellt, men det momentet försvinner helt i och med att alla stockar blir likadana. Ju mer kvistar den har desto bättre blir det eftersom det stoppar sprickbildningen när den torkar.

  KALKYLEN: Så mycket ökar Göran Jonzon förädlingsvärdet på sin skog med hjälp av svarven

   Det går undan. En halvtimme tar det att svarva och fräsa ur spåret för nästa stock. Men målet är att korta tiden ytterligare. Här är en bild från tillverkaren.
  Det går undan. En halvtimme tar det att svarva och fräsa ur spåret för nästa stock. Men målet är att korta tiden ytterligare. Här är en bild från tillverkaren. FOTO: TL Trading

  Svarven påminner inte så mycket om de maskiner vi känner igen från träslöjden, även om stocken självklart roterar i svarven, förklarar Göran Jonzon. Processen inleds alltid med att en speciell fräs tar bort det allra grövsta materialet som barken.

  Därefter kommer ett fräsverktyg som roterar samtidigt som stocken roterar och då får man fram en stock som är helt rund. I stocken fräser man sedan ut långdraget och en överfallsknut som man dymlar ihop med nästa stock på bygget, och därefter drevas väggen med väggmossa och husmossa som Göran Jonzon plockar i de egna skogarna.

  – Det är mossor som är sega och som klistrar sig fast i timret och som följer timrets fuktrörelser. Som tekniker är jag ju van vid att räkna ekonomi, och där andra bygger hus som håller i 50 år, bygger jag hus som står pall i 300 år. Som bonus blir husen också en fantastisk kolsänka, och i de skogar jag har så ökar jag biomassan trefaldigt genom en effektiv planering. Det finns en enorm potential i detta.

  Halvfärdig

  TL Trading, som bygger svarven, är ett finskt familjeföretag som är spunnet ur tanken att mekanisera svarvningen och sågningen av timmer.

  – Svarven är egentligen en lite halvfärdig produkt kan man säga, och jag har löst en del problem själv. I vinter ska jag exempelvis bygga en ny inställningsfunktion som ska göra det lättare att ställa in de exakta måtten på diametern och fräsdjupet. Deras lösning är bra, men man får inte ha tummen mitt i handen när man ska hålla på med detta.

  Kapa tiden

  Målet är på sikt att kapa produktionstiden till 20 minuter per stock, och då använder han ingen ställning eller matarbana, vilket skulle kunna kapa tiden ytterligare. I stället lyfter han upp stockarna med sin skogskärra.

  – När man arbetar med gran blir det också mycket kåda, som skvätter och stänker, och det gör att de nylongejdrar (glidskenor) som används måste tvättas hela tiden. Då har jag kommit på att använda ett eget biologiskt smörjmedel när jag svarvar gran.

  Fakta: Roundtec

  Roundtec säljs i två varianter, Jumbo, och den större Roundtec XL, som båda klarar av stocklängder på upp till nio meter. Jumbo svarar stockar på upp till 700 millimeter medan XL ska klara av bredder på upp till 800 millimeter.

  XL-svarven har också högre kapacitet, upp till 270 längdmeter på åtta timmar i stället för 250 meter. Övriga specifikationer är som följer:

  Längd: 11700 mm (båda)

  Bredd: 2200/2300 mm

  Höjd: 2100/2200 mm

  Vikt: 3400/3800 kg

  Fakta: Göran Jonzon

  Bolagsform: Enskild firma

  Omsättning: Nystartat, men ett par 300 000 kronor.

  Vinstmarginal: ”Rimlig”, säger Göran Jonzon.

  Grundat: 2019

  Gör: Svarvar timmerstockar för husbyggnation.

  Färdiga projekt: 1 hus i sommar, men fler på gång. Har timrat med sedvanlig blocktimring sen 2006.

  Vision: ”Att jag ska kunna föda mig på detta tillsammans med min urusla pension fram tills jag dör. Sen har dottern och mågen sagt att de ska ta över och köra det vidare.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen