Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 november 1998

  Roboten Rover vallar ankor

  Forskningsinstitutet Silsoe i Storbritannien har tagit fram en robotvallhund./nRoboten Rover kan på ett givet område lokalisera en flock ankor och föra dem till en förutbestämd plats.

  Det tycks inte finnas någon gräns för vad man kan hitta på med datorer, GPS och videokameror. Förarlösa traktorer som kör bättre än den skickligaste förare har ATL tidigare berättat om, men nu når oss nyheter från Storbritannien om robotvallhundar.
  Forskningsinstitutet Silsoe har, tillsammans med universiteten i Bristol, Leed och Oxford, utvecklat Rover, en mekanisk vallhund.
  Rover kan på ett givet område lokalisera en flock ankor och föra dem till en förutbestämd plats. Forskarna bakom Rover hävdar att deras robot är den första som kan kontrollera djur.
  Den hjulförsedda roboten, 44 cm i diameter och 28 cm hög, uppges i alla fall ha accelerationsresurser nog att dra ifrån vilken anka som helst.
  Samtidigt håller universitetet i Cardiff i Wales på med Roboshep, fåraherdarnas motsvarighet till actionfilmernas Robocop. Roboshep ska kunna samla ihop och räkna fåren ­ utan att somna, påpekas det. Dessutom ska apparaten utfodra djuren och kolla om stängslen behöver lagas.
  Men Robosheps entré lär dröja tio år. För närvarande utvecklar walesarna tekniken på en Kawasaki terränghjuling.
  I ett parallellprojekt arbetar man med att bygga en sexfoting, en maskin som i stället för hjul eller band har sex ben. En sådan uppges ha lägre energiförbrukning och alltså större aktionsradie, och den kan lättare klara hinder och ojämn terräng samtidigt som den är skonsam mot underlaget.
  Uttrycket att uppfinna hjulet igen passar väl knappast i sammanhanget, men ändå: den som var på Elmia Wood i fjol såg förstås Timberjacks sexbenta prototyp till skogsmaskin. Den var då långt ifrån färdigutvecklad men kunde i alla fall ta sig fram i terrängen.

  Lars Vernersson
  Roboten Rover kan med hjälp av videokamera och dator valla ankor.
  Vid universitetet i Cardiff ska en 60 cm lång prototyp byggas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen