Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 juli 2019

  Robot gör jobbet på betfältet

  Falster, Danmark

  I ett betfält på den danska ön Falster pågår ett fullskaligt försök att med robotteknik sköta sådd och ogräsbekämpning av en sockerbetsareal på tre hektar.

   Nordic Sugar i Danmark tillsammans med danska Agrointelli utvärderar i ett försök ekonomin för ogräsbekämpning med hjälp av robot på den danska ön Falster.
  Nordic Sugar i Danmark tillsammans med danska Agrointelli utvärderar i ett försök ekonomin för ogräsbekämpning med hjälp av robot på den danska ön Falster. FOTO: Anders Nilsson

  Det är det danska utvecklingsföretaget Agrointelli, som utvecklat och tillverkar roboten, som tillsammans med Nordic Sugar i Danmark utvärderar ett försök där man med robotteknik har skött sådd och ogräsbekämpning av sockerbetor.

  – Med det här försöket vill se vi hur tekniken med robot hävdar sig ekonomiskt i förhållande till normal betodling där motsvarande moment utförs med traktor och förare, säger Kristian Möller, academy manager på Intellicom.

   Roboten, som är tre meter bred, bär en konventionell sexradig radrensare utan aktiv styrning.
  Roboten, som är tre meter bred, bär en konventionell sexradig radrensare utan aktiv styrning. FOTO: Anders Nilsson

  ”Önskvärt med högre hastighet”

  Robotti, som är namnet på den självkörande roboten, har en bredd på 3,6 meter. Den drivs av två trecylindriga Kubotamotorer på vardera 25 hästkrafter. En av motorerna sköter framdrivningen medan den andra driver kraftuttaget. All drivning är hydraulisk. Noggrannheten för styrningen är tre centimeter. Styrning sker över framhjulen.

  I försöket används redskap med en arbetsbredd på tre meter och kapaciteten ligger på cirka 1,2 hektar i timmen, där det är framdrivningen som begränsar.

  – Nästa version av roboten kommer att ha större motorer. I dag ligger hastigheten vid rensningen på ungefär fem kilometer i timmen och det hade varit önskvärt med lite högre hastighet, både för radrensningen och för att förbättra precisionen för styrningen av roboten, säger Kristian Möller

   Förutom den mekaniska radrensningen bekämpas ogräset i raden med en bandspruta med en bandbredd på 18 centimeter.
  Förutom den mekaniska radrensningen bekämpas ogräset i raden med en bandspruta med en bandbredd på 18 centimeter. FOTO: Anders Nilsson

  Beräknar styrningen själv

  Till roboten, som är utrustad med en trepunktslyft, kopplas olika standardredskap. I försöket i betodlingen har det använts en sexradig betsättare, bandspruta med en bandbredd på 18 centimeter och en konventionell radhacka.

  Det används ingen aktiv styrning på redskapen utan det är robotens styrning och precision som håller redskapet i raden. Antingen läser man in en befintlig karta över fältet eller så kör man manuellt utmed fältets ytterkant och sedan beräknar roboten själv hur den skall köra.

  Lutningar på fältet är naturligtvis en utmaning, framför allt under radrensningen. Därför är styrningen för roboten i försöket inställd på att slaviskt följa samma körriktning i det enskilda kördraget för alla arbetsmoment. På så sätt försöker man kompensera för den sneddragning som lutningar innebär.

   Styrningen på roboten har en noggrannhet på 3 centimeter.
  Styrningen på roboten har en noggrannhet på 3 centimeter. FOTO: Anders Nilsson

  Passar för fler arbetsområden

  Kristian Möller på Agrointelli ser andra möjligheter för roboten än bara sådd och ogräsbekämpning i radsådda grödor.

  – Det finns massor av arbetstoppar, särskilt under vår och höst, i lantbruket. Den skulle exempelvis kunna användas för att slå trädor, så fång- och mellangrödor eller utföra andra arbetsuppgifter där arbetsredskapet inte behöver styras och övervakas. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Kristian Möller.

  Maskinen finns till försäljning och priset i Danmark är 750 000 danska kronor.

   Roboten har en konventionell trepunktsupphängning som bär radrensaren.
  Roboten har en konventionell trepunktsupphängning som bär radrensaren. FOTO: Anders Nilsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen