Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 1 juni

  Rivig maskin gör jobbet med mindre halm

  Borensberg

  Kolstorps gård valde att investera i en ny halmrivare för att spara arbetstid och halm. Även arbetsmiljön blev säkrare. Men det gäller att ha rätt balpress för bästa resultat.

  Kolstorps gård har cirka 200 mjölkkor och ungdjursuppfödning utanför Motala i Östergötland och köpte halmrivaren Lucas Raptor Telehandler i höstas. Investeringen landade på 150 000 kronor och skulle lösa två saker:

  – Den skulle vara arbetsbesparande och att det skulle gå åt mindre halm. Och det har det gjort, säger Örjan Pettersson som driver gården med sin bror och sina brorsöner.

   Maskinen kan spruta halmen femton meter åt höger och tretton meter åt vänster och fästs på teleskoplastaren.
  Maskinen kan spruta halmen femton meter åt höger och tretton meter åt vänster och fästs på teleskoplastaren. FOTO: Cecilia Persson

  Halmrivaren sätts på gårdens teleskoplastare, vilket gör att de kan blåsa ut halmen från en högre höjd. Det ger både mindre spill och bättre överblick.

  – Vi använder ju teleskoplastaren till olika saker, det är praktiskt att kunna använda den för det här, säger Arvid Pettersson som kör halmen när ATL är på plats.

  Tidigare lyftes en halmbal in i varje box och fick rivas isär med grep för hand, och det gick inte att göra ensam eftersom djuren lätt blir busiga när de får halm.

  – Därför var vi alltid två personer när vi strödde. Men nu slipper vi helt att gå in i boxen när vi strör.

   18 ståltänder mellan tallrikarna matar in halmen i turbinen.
  18 ståltänder mellan tallrikarna matar in halmen i turbinen. FOTO: Cecilia Persson

  Med halmrivaren halveras antalet arbetstimmar som läggs på att strö.

  Flexkammarpressade balar blir bäst

  Gårdens bedömning är att rivaren sparar in cirka en femtedel av halmen – utan att djuren har blivit smutsigare.

  Men det gäller att ha balar som passar rivaren. Gården har tidigare kört med en fixkammarpress som inte lindar balen så hårt, och när de kör med sådana äldre balar i rivaren kan det bli problem. Men till säsongen 2019 använde gården en flexkammarpress med band, och det passar perfekt.

  – Den lindar balen ända inifrån kärnan. Den blir mycket svårare att riva isär för hand men den passar mycket bättre i halmrivaren som rullar ut banden och kör ut den i djupströbädden, säger Örjan Pettersson.

   Två gånger i veckan strör de hos djuren. Trots att det går åt mindre halm har inte djuren blivit smutsigare än tidigare.
  Två gånger i veckan strör de hos djuren. Trots att det går åt mindre halm har inte djuren blivit smutsigare än tidigare. FOTO: Cecilia Persson

  Till skillnad från med en halmhack behåller halmstråna sin längd i rivaren, vilket gör att djupströbädden bär sig bättre. Och halmrivare kan användas även inom växtodling, som täckningsmaterial för att skydda betor och morötter från frost eller för att göra bränsle till en värmepanna.

  En av nackdelarna är att det dammar en del, även om föraren är ganska skyddad i sin hytt.

  – Men vi är nöjda med den. Vi styr den med en joystick i lastaren och den behöver inte mycket underhåll, säger Örjan Pettersson.

   Tidigare var de två personer för att strö, men nu räcker det med en person. Arvid Pettersson rullar upp en bal på rivaren.
  Tidigare var de två personer för att strö, men nu räcker det med en person. Arvid Pettersson rullar upp en bal på rivaren. FOTO: Cecilia Persson

  Lucas Raptor Telehandler

  Lucas Raptor finns som buren, bogserad och i telehandler-utförande med hydraulmotordrift för lastmaskiner och teleskoplastare. Inmatningstrumman med sågtandade tallrikar och paddlar för in halmen till turbinhjulet. Kapacitetsbegränsningen är 2 m i diameter på rundbalar och 1,2×1,2×2,5 m på fyrkantsbalar. Spridningskapaciteten är 15 meter åt höger och 13 meter åt vänster.

  Utkastet med en bredd på 33 cm, som har en patenterad ”cut of plate”, ska förhindra stopp och garantera en jämn distribution.

  Lucas Raptor med lastarfäste kostar från 190 000 kronor.

   Örjan Pettersson tycker att det fungerar bäst att köra med hårt pressad halm. När de kör med halm som är lösare pressad som denna, är det lite svårare för Raptorn att mata ut på bästa sätt ibland.
  Örjan Pettersson tycker att det fungerar bäst att köra med hårt pressad halm. När de kör med halm som är lösare pressad som denna, är det lite svårare för Raptorn att mata ut på bästa sätt ibland. FOTO: Cecilia Persson

  Några konkurrenter

  Altec DT 125

  Har två rivarvalsar och fördelningsfingrar ovanför, som återställer volymen i halmen innan den fördelar halmen på djupströbädden. Hanterar rund- och fyrkantsbalar. Mattans hastighet styrs med en elektrisk flödesventil. Altec DT kan monteras i traktorns trepunkt, fronthydraulik eller på lastare. Alla funktioner styrs hydrauliskt.

  Sipma Kruk/Möre Ensilagerivare

  En ensilage- och halmrivare som hanteras bogserad eller trepunktshängd. Klarar rund-, fyrkantsbal och block. Har hydrauliskt ballastarbord och trumma med utbytbara knivar. Utblåset är hydrauliskt ställbart för exakt placering vid utfodring och halmströning.

  Crossfire halmrivare

  Kan fås som kombinerad balupprullare och halmrivare. Sprutar halmen upp till tio meter. Klarar rundbalar upp till 1,8×1,5 meter. Fungerar både i traktor och lastare.

  Teagle Tomahawk 5050 (halmsnittare)

  Snittar halm och ensilage, klarar även fruset material. Snittningen sker med ett roterande fläkthjul där knivarna är monterade från centrum och utåt. Maximal baldiameter 160 cm.

  Kolstorps gård

  Kolstorps gård mjölkar dagligen 170 kor fördelat på 200 årskor. Gården har egen rekrytering och tjuruppfödning, och totalt 500 nötkreatur, samt 300 hektar växtodling.

  Relaterade artiklar

  Till toppen