Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 februari 2019

  Spaltbevattning kan ge renare stall

  Ystad.

  Spaltbevattning i grisstall kan ge bättre miljö för grisarna och mindre arbete med rengöring för dem som jobbar i stallet. Allt fler uppfödare i Sverige får upp ögonen för tekniken.

   Renare. ”Den stora vinsten är boxmiljön. Grisarna mår bättre och den som sköter dem får mindre arbete”, säger Henrik Nilsson.
  Renare. ”Den stora vinsten är boxmiljön. Grisarna mår bättre och den som sköter dem får mindre arbete”, säger Henrik Nilsson. FOTO: Hans Dahlgren

  På Henriksfälts gård utanför Ystad i Skåne har man installerat ett bevattningssystem för stallet. Huvudanledningen är att styra grisarna till att göra sina behov på spaltgolvet mellan boxarna istället för i boxen. Speciellt under varma perioder kan de annars ha problem med det.

  Med bevattning av spaltgolvet blir boxarna torrare och trevligare för grisarna, eftersom djuren dras till att gödsla där det är fuktigt. Samtidigt minskar arbetet för stallpersonalen med att rengöra.

  – Helt klart. Tidigare la vi minst en timme per avdelning på att bara skrapa boxar. Nu lägger vi ungefär 20 minuter, säger Henrik Nilsson som driver Henriksfälts gård.

  I taket ovanför spaltgolvet hänger en rad med duschmunstycken som är riktade så att bara spaltgolvet bevattnas. I stallet har gården ett nyinstallerat modernt ventilationssystem. Med ett sådant i stallet går spaltbevattningen att styra automatiskt med ventilationssystemet, utifrån ute- och innetemperaturer.

   Dusch. Längs taket ovanför spaltgolvet sitter munstyckena på rad och styrs med automatik från ventilationssystemet.
  Dusch. Längs taket ovanför spaltgolvet sitter munstyckena på rad och styrs med automatik från ventilationssystemet. FOTO: Hans Dahlgren

  Den här tiden på året går spaltbevattningen bara 10-20 sekunder i timmen. På sommaren när det är varm blir det mera. Men Henrik Nilsson upplever inte att gödselbrunnen fylls upp märkbart snabbare.

  – Även om det går ut lite mera vatten till brunnen på sommaren så är det också större avdunstning, så det blir total sett inte så mycket mera.

  Förutom att styra var grisarna gödslar finns det fler fördelar med spaltbevattning. Henrik Nilsson har sett att grisarna under varma perioder går ut i duscharna och svalkar sig.

  Just när det är varmt påverkar bevattningen också temperaturen i stallet.

  – Fukten gör det enklare att hålla temperaturen under sommaren. Ett år som detta med 30-35 grader varmt är ju ett grisstall inte någon rolig plats att vara på, men jag tycker vi haft en väldigt god miljö.

  I Danmark finns det lagkrav på att ha liknande bevattningsanläggningar. Där bygger kravet just på att bevattningen ska hjälpa grisarna att inte bli för varma.

   Styrning. Spaltbevattningen kan styras från den moderna ventilationen.
  Styrning. Spaltbevattningen kan styras från den moderna ventilationen. FOTO: Hans Dahlgren

  Henrik Nilsson hör fler i branschen som installerar eller överväger att installera liknande bevattningssystem.

  – I Sverige är det många som tittar på det och sätter in det som ett komplement just för att få en bättre miljö i stallen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen