Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 april 2017

  Drönare ska inte kräva tillstånd

  Nu föreslår regeringen att drönare inte ska omfattas av kameraövervakningslagen.

   Från den första augusti kan det bli tillåtet att fotografera med drönare utan tillstånd.
  Från den första augusti kan det bli tillåtet att fotografera med drönare utan tillstånd.

  Det är i den utlovade lagrådsremissen som förslaget framför. Regeringen föreslår en ändring i lagen som innebär att kameraövervakning som görs från en drönare inte ska omfattas av lagen. Det under förutsättning att övervakningen görs av någon annan än en myndighet.

  ”Enskildas personliga integritet kommer i stället att skyddas av reglerna i personuppgiftslagen”, heter det i lagrådsremissen.

  Öppet och lagligt

  Klubbas förslaget innebär det att privatpersoner och företag ska kunna använda drönare som är utrustade med kamera utan att söka särskilt tillstånd.

  För bland annat jord- och skogsbruket innebär förslaget en förenkling vid användning av drönare med kamera. Villkoret är dock att användningen måste ske öppet och vara laglig.

  RELATERAT Regeringen vill ha snabbare svar om drönardilemma

  ”Löser problem”

  ”Med detta förslag löser vi företagens problem och får en mer ända­måls­enlig reglering, men ser samtidigt till att enskilda får ett fullgott skydd mot integritetskränkande övervakning”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

  Lagändringen föreslås träda ikraft från den första augusti i år.

  LÄS OCKSÅ: Drönardom mot fotografLÄS OCKSÅ: Drönare spanar efter potatisbladmögel

  Relaterade artiklar

  Till toppen