Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 april

  Rådgivaren: ”Ha inte för liten traktor”

  Orsakerna till att traktorerna växer är flera och ofta ligger de utanför den enskilde lantbrukarens makt. När du ska skaffa ny traktor så finns de flera faktorer att ta hänsyn till.

  Omvärldens förändring har påverkat lantbruket mycket under många decennier. Marknadens krav på effektivisering och specialisering har gett allt större brukningsenheter och längre transportavstånd. En faktor som numera också påverkar är bristen på arbetskraft.

  – Ska du ha två mindre traktorer så behöver du två förare. Ska du köra tvåskift så ska du ha fyra förare. Har du i stället en stor traktor med stort redskap så räcker det med en förare, eller två vid tvåskift. Så problemet är också att vi har ont om kompetent arbetskraft, säger Fredrik Hallefält, maskin- och teknikrådgivare på HIR Skåne.

  Vid varje traktorbyte går ofta bonden upp en storlek på maskinen. Rent bränsleekonomiskt tycker Fredrik Hallefält att det kan vara motiverat, men det beror så klart på många faktorer. Bland annat arrondering, jordmån och storleken på redskapen. Vissa redskap kräver en viss körhastighet som traktorn ska orka med.

  – Har du för liten traktor till ett stort redskap så kan du få ligga på väldigt högt varvtal för att kunna plocka ut maxeffekten och dra redskapet. Kan du gå ner i varv så dricker traktorn mindre bränsle.

  Om man känner att man har för liten traktor till vissa arbetsmoment finns det, rent företagsekonomiskt, andra sätt att tänkta än att investera i en större traktor.

  – Att ha en stor traktor bara för ett litet arbetsmoment kostar alldeles för mycket pengar. Om det bara är kortare perioder som du behöver en större traktor kan det ju vara intressant att leja in tjänsten, säger Fredrik Hallefält.

  Hur mycket upplever du att folk tänker på markpackning?

  – Jag upplever nog att vi tänkte mera på det för 20 år sedan. Vi har blivit lite dåliga på lufttryck och så vidare i traktorerna. Det är nog för att det tar lite tid att hålla på med det.

  Tror du att storleksutvecklingen kommer att fortsätta?

  – Ja, men vi kan inte ha mycket större traktorer om vi ska förflytta oss på vägarna. Då kanske det får bli bandtraktorer i stället. Men jag tror inte de kan växa hur mycket som helst.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen