Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 september 2020

  Suzuki gasar med ny hybrid

  VÄXJÖ.

  Suzuki Vitara är en av de första bilarna i Sverige som erbjuds med såväl hybrid- som gas- och fyrhjulsdrift. ATL har testat hur den smarta kombinationen fungerar och resultatet blir tummen upp.

   ATL provkör Suzuki Vitara Boosterjet Biogas Hybrid Allgrip 4x4.
  ATL provkör Suzuki Vitara Boosterjet Biogas Hybrid Allgrip 4x4. FOTO: Ia Wadendal

  Suzuki Vitara är till skillnad från många and­ra bilmodeller som lagt sig till med epitetet ”suv” en riktig terrängbil. Oavsett om det är snö, lera eller sand du har som underlag kan den här bilen ta sig fram smidigt och obehindrat. Och naturligtvis finns det olika körprogram att välja på som anpassar fyrhjulsdriften till den utmaning som bjuds.

  Det som är nytt nu är att Vitara erbjuds med både gasdrift och ett mildhybridsystem. Motorn får hjälp av ett 48-volts hybridsystem som ger mer kraft på låga varvtal och ­både lägre förbrukning och ­minskade ­utsläpp.

  Gas-Vitaran är efterkonverterad hos Konve Gas i Växjö och det är också där ATL hämtar bilen. Färden går längs landsvägar mot Halland och det mesta känns bekvämt. Styrningen är smidig och gaspedalen svarar bra under omkörningar. Förarsätet är kanske i mjukaste laget men det är inget som stör ATLs ­ganska lättviktiga testförare.

   I färddatorn ser du hur batteriet laddas.
  I färddatorn ser du hur batteriet laddas. FOTO: Ia Wadendal

  I färddatorn går det att se hur batteriet laddas på när farten sjunker och vid inbromsningar. Den lilla ­infotainmentskärmen ger bra överblick men jag lyckas inte riktigt samsas med röststyrningen till navigationen. När jag säger Halmstad vill den ta mig till en helt annan stad. Nåväl, det är förmodligen skånskan som inte är tillräckligt begriplig.

  Har filbytesvarnare

  Säkerhetsmässigt är Vitara välförsedd. Den har bland annat autobroms med avkänning för ­fotgängare, filbytesvarnare, dödavinkelsvarnare och trötthetsvarnare som standard. Den goda säkerhetsutrustningen har gett toppbetyget fem stjärnor i Euro Ncap.

  Gasbilar tenderar att bli lite bortglömda när det gäller klimatbonusen. Det är synd eftersom de här bilarna inte bara ger en bonus på 10 000 kronor utan också långsik­tiga fördelar för både plånboken och miljön. Sedan årsskiftet får även efterkonverterade gasbilar bonus, vilket innebär att Suzukis konverterade modeller får sin beskärda del av klimatpengen.

   Gasbilar ger långsik­tiga fördelar för både plånboken och miljön.
  Gasbilar ger långsik­tiga fördelar för både plånboken och miljön. FOTO: Ia Wadendal

  Men hur mycket tjänar man egentligen på en gasbil, utöver bonusen? Ja, gaspriset förändras precis som prisnivån på bensin och diesel hela tiden men generellt ska kostnaden per körd mil ligga 15 till 20 procent lägre än för fossil­drivna bilar. Årsskatten är lika låg som för batteribilar och för den som är tjänstebilsförare finns det en hel del att glädjas över. Förmånsvärdet är nämligen runt 40 procent lägre för gasbilen om man jämför med det fossila syskonet.

  Den som tankar biogas minskar också utsläppen av både koldioxid och partiklar. Enligt ett forskningsprojekt vid Lunds tekniska högskola kan koldioxidutsläppen minska upp till 95 procent jämfört med en fossil­driven bil.

  Gasen produceras olika sätt

  Begreppen kring ”gas” kan vara lite krångliga – men det du tankar när du stannar vid en mack som säljer CNG är fordonsgas som upp till 90 procent utgörs av biogas, resten är naturgas. Det finns lokala avvikelser när det gäller mängden biogas men enligt branschorganisationen Energigas Sverige har de flesta gasmackarna i landet den här fördelningen av biogas och ­naturgas.

  Både biogas och naturgas består av metan men produceras på olika sätt. Biogas är ett förnybart ­bränsle medan naturgas är fossilt. Även med naturgas minskar dock CO2-utsläppen, de är ungefär 20 procent lägre än en fossilbils.

  Glest med stationer i norr

  Det finns över 200 gastankstationer i Sverige. Men bor du i den norra delen av landet är utbudet av gasmackar tyvärr knapert – Stockholm, Skåne och västra Sverige är däremot välförsett med den här sortens tankstationer.

  Gas är mer energität än bensin och mäts i kilo i stället för liter. Ett kilo fordonsgas motsvarar ungefär 1,5 liter bensin. Eftersom gas-­Vitaran som ATL provkör är efterkonverterad går det tyvärr inte att se i färddatorn hur mycket gas som gått åt. Det finns en enkel tankmätare för gas som placerats på instrumentpanelen strax till höger om ratten men den har enbart lysande dioder som anger hur mycket gas som finns kvar. Fem dioder är lika med full tank. En full gastank ska i alla fall ge 20 mil i räckvidd och det lyckas jag faktiskt uppnå under provkörningen.

   En full gastank ska i alla fall ge 20 mil i räckvidd.
  En full gastank ska i alla fall ge 20 mil i räckvidd. FOTO: Ia Wadendal

  Den som vill kan köpa till en större gastank – det finns en på 15 kilo som ger 30 mils räckvidd och en på 18 kilo som tar föraren 40 mil på gas. De större tankarna kostar 3 750 respektive 12 500 kronor. Här gäller det dock att komma ihåg att bagageutrymmet krymper ju större tank man har, ­gastankarna monteras under bagagegolvet.

  När gasen i 11-kilostanken tar slut går bilen automatiskt över till bensindrift, vilket sker helt sömlöst. Eftersom gas-Vitaran är efterkonverterad har den kvar sin fullstora bensintank så någon räckviddsångest behöver man aldrig drabbas av. Men förbrukningen av soppa är å andra sidan rätt rejäl – bilen sörplade i sig över 0,7 liter milen när jag testade att köra på bensin. Så vill man köra snålt gäller det att hålla sig till gasmackarna.

  Bra klimatrabatt

  I korthet – ett köp av en Suzuki Vitara Hybrid med gasdrift ger en rejäl och kompetent terrängriddare med bra säkerhet och klimatrabatt. Vill man ha det högre utrustningspaketet Inclusive kostar det 20 000 kronor extra. Då tillkommer bland annat panoramatak, ledstrålkastare, navigation och startknapp.

   Utrustningspaketet Inclusive kostar det 20 000 kronor extra och ger bland annat panoramatak.
  Utrustningspaketet Inclusive kostar det 20 000 kronor extra och ger bland annat panoramatak. FOTO: Ia Wadendal

  Suzuki Vitara Boosterjet Biogas Hybrid Allgrip 4×4

  Motor: 4-cyl bensin, 1,4 liter

  Växlar: 6-vx manuell, 4-hjulsdrift

  Toppfart: 190 km/tim

  Effekt: 126 hk vid 5 500 v/min (+13,6 hk elmotor)

  Vridmoment: 235 Nm vid 2 000-3 000 v/min

  Acceleration: 0-100 km/tim på 10,2 sek

  Tjänstevikt: 1 455 kg

  Max släpvagnsvikt: 1 200 kg

  Längd/bredd/höjd: 417/177/161 cm

  Markfrigång: 18,5 cm

  Ekonomi/miljö

  Pris från: 323 900 kr

  Klimatbonus: 10 000 kr

  Skatt/år: 360 kr

  Förmånsvärde från: 1 502 kr/mån

  Garantier: Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år

  Förbrukning: 4,5 kg/100 km (6,2 lit/100 km)

  CO2-utsläpp: 116 g/km

  Komfort/lastutrymme

  Ställbar ratt: Höjd/längd

  Bagageutrymme: 375-710 liter

  Elmanövrerad förarstol: Nej

  Elmanövrerad baklucka: Nej

  Pekskärm: 7 tum standard

  Backkamera: Standard

  Navigation: Ej i basversion

  Plus/minus

  Plus: Rejäl och enkel fyrhjulsdriven gas-suv med bra vägegenskaper. Smart kombination av gasdrift och mildhybridsystem. Lågt förmånsvärde och låg skatt.

  Minus: Något begränsad räckvidd med den minsta tanken. Ont om gasmackar i norra Sverige.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen