Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 oktober

  Plantma X har nått första milstolpen

  Laforsen.

  Det har varit en del skruvande och justeringar. Men Plantmas vd Joakim Eckerström är nöjd med planteringsmaskinens första säsong.

   Rickard Boväng bemmanar operatörshytten: ”När man suttit här och matat plant några timmar går det på automatik.”
  Rickard Boväng bemmanar operatörshytten: ”När man suttit här och matat plant några timmar går det på automatik.” FOTO: Mikael Marklund

  Torsdagen den 15 oktober skrevs det maskinhistoria i skogarna utanför Färila. Då satte Plantma X sin miljonte planta. En milstolpe som firades med alkoholfri skumpa och smörgåstårta. Joakim Eckerström, vd för Plantma, hade dock gärna sett att den kommit lite tidigare men är ändå nöjd med första säsongen.

  – Det har varit lite små barnsjukdomar men det har löst sig. Några komponenter som var för klena har vi bytt ut. Men i princip har det gått efter ritningarna.

   70 procent av alla plantor som satts har varit godkända. Av dem som inte blivit det har flertalet hamnat där det varit för mycket humus. Ett antal har, som här, landat på marken då något gått fel i aggregatet.
  70 procent av alla plantor som satts har varit godkända. Av dem som inte blivit det har flertalet hamnat där det varit för mycket humus. Ett antal har, som här, landat på marken då något gått fel i aggregatet. FOTO: Mikael Marklund

  Maskinen har också fått en extra bränsletank för att slippa onödiga stopp. Plantkasetten som rymmer 15 000 blivande tallar eller granar räcker en hel dag. Nu gör också dieseln det.

  Prickar rätt 7 gånger av 10

   I en fart av ett par kilometer i timmen tuggar sig Plantma X över hygget.
  I en fart av ett par kilometer i timmen tuggar sig Plantma X över hygget. FOTO: Mikael Marklund

  En bra dag utan tekniska problem klarar Plantma X av omkring 6 hektar. 70 procent av plantorna är enligt Joakim Eckerström satta på rätt plats och på rätt djup. Övriga har ofta hamnat där det är för mycket humus inblandat i mineraljorden.

  – Det gör inte så mycket om det är behandlade plantor vilket vi hade mycket av under början av säsongen. Nu kör vi mest obehandlat och då är det högre krav på planteringspunkten. Men vi har blivit stadigt bättre över säsongen.

   Joakim Eckerström, vd för Plantma AB, tror att det finns utrymme för ett 20-tal av företagets maskiner bara på den svenska marknaden på sikt.
  Joakim Eckerström, vd för Plantma AB, tror att det finns utrymme för ett 20-tal av företagets maskiner bara på den svenska marknaden på sikt. FOTO: Mikael Marklund

  På hygget där Plantma X går för dagen har dock ett antal plantor landat på jorden. Vilket sannolikt beror på att de inte kommit rätt i tratten på planteringsaggregatet, tror Joakim Eckerström.

  – Operatören hinner inte se och göra något åt det direkt. Då kan det bli så här.

  Inte klart med ännu en maskin

  Under första säsongen har både SCA och Sveaskog testat maskinen. Förhoppningen är att bygga minst en till planteringsmaskin under vintern, men det är inte klart om det blir så.

  – Det återstår ännu att se, säger Joakim Eckerström.

   Gran- eller tallplantor spelar ingen roll. Men obehandlade plantor får inte sättas där det är för mycket humus.
  Gran- eller tallplantor spelar ingen roll. Men obehandlade plantor får inte sättas där det är för mycket humus. FOTO: Mikael Marklund

  Hur många räknar du ska gå i Sverige på sikt?

  – Det sätts drygt 300 miljoner plantor per år här. Säg att vi kan ta 10 procent. Då är det drygt 30 miljoner plantor och om varje maskin sätter 1,5 miljoner plantor per säsong betyder det 15 till 20 stycken.

  Snart är driftsäkerheten så hög att det är logistiken kring planteringen som blir flaskhalsen, menar Joakim Eckerström. Det gäller att skiftena är tillräckligt stora och tillräckligt nära varandra.

   Driftsäkerheten och kvaliteten för Plantma X är snart på den nivå som den ska ligga på, enligt vd Joakim Eckerström.
  Driftsäkerheten och kvaliteten för Plantma X är snart på den nivå som den ska ligga på, enligt vd Joakim Eckerström. FOTO: Mikael Marklund
   Varje planteringsaggregat stöts ned i marken tusentals gånger varje dag. ”Inte konstigt att de slits”, menar operatören Richard Boväng.
  Varje planteringsaggregat stöts ned i marken tusentals gånger varje dag. ”Inte konstigt att de slits”, menar operatören Richard Boväng. FOTO: Mikael Marklund

  Från början var det tre personer i varje team. En i förarhytten, en operatör och en som skötte logistiken kring plantorna och annat kringpyssel.

  Den sistnämnda är nu avskaffad. Och på sikt tror Joakim Eckerström även att operatören kommer att försvinna. Men det kräver att plantorna inte behöver hanteras manuellt. Vilket i sin tur sannolikt innebär att plantskolorna måste förpacka dem på ett annat sätt. Vilket de nog inte har intresse av att göra så länge det bara är en eller två Plantma X som går på hyggena, tror Joakim Eckerström:

  – Lite Moment 22 alltså.

   Rickard Boväng och Julius Härdin sköter Plantma X för dagen. Passet började redan klockan fem på morgonen och de räknar med att köra till tio på kvällen. Allt för att frigöra ett par dagar för älgjakt.
  Rickard Boväng och Julius Härdin sköter Plantma X för dagen. Passet började redan klockan fem på morgonen och de räknar med att köra till tio på kvällen. Allt för att frigöra ett par dagar för älgjakt. FOTO: Mikael Marklund

  ”Går på automatik”

  Rickard Boväng och Julius Härdin, båda anställda av Vallsta skogsmaskiner, sköter Plantma X för dagen. Det har varit en del skruvande men inte mer än man kan förvänta sig då det är en prototyp, menar de.

  – Vissa bussningar i planteringsarmen är det problem med till exempel. Men det är stora påfrestningar. Aggregatet stöts ner i backen kanske 15 000 gånger per dag. Inte konstigt att det slits, säger Rickard Boväng som är operatör för dagen.

  Något han trivs med.

  – När man suttit här och matat plant några timmar går det på automatik. Då sitter man i sin egen värld och har det ganska bra.

   Skruvstädet har kommit till användning några gånger under Plantma X:s första säsong.
  Skruvstädet har kommit till användning några gånger under Plantma X:s första säsong. FOTO: Mikael Marklund
   Plantma X är ett projekt med Svenska Skogsplantor, Sveaskog, Midiflex, ATEK, Grangärde Maskin, Grangärde Konsult och Innovation och Alftaprodukter.
  Plantma X är ett projekt med Svenska Skogsplantor, Sveaskog, Midiflex, ATEK, Grangärde Maskin, Grangärde Konsult och Innovation och Alftaprodukter. FOTO: Mikael Marklund

  Plantma X

  Basmaskin: Ecolog 574E.

  Markberedningsaggregat: Midiflex.

  Vikt: 24,4 ton.

  Kapacitet: Varje arm kan göra ett planteringsförsök var tredje sekund.

   Plantkassetten ska räcka en hel dag.
  Plantkassetten ska räcka en hel dag. FOTO: Mikael Marklund
   Plantma X har samma kapacitet under hela passet. ”Vid manuell plantering är det lätt att man blir trött på slutet. Men här sätter man lika djupt, hårt och bra hela tiden”, säger Joakim Eckerström.
  Plantma X har samma kapacitet under hela passet. ”Vid manuell plantering är det lätt att man blir trött på slutet. Men här sätter man lika djupt, hårt och bra hela tiden”, säger Joakim Eckerström. FOTO: Mikael Marklund

  LÄS OCKSÅ: Lyckad premiärkörning av ny planteringsmaskinLäs även: Tio största lantbruksinnovationerna just nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen