Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 mars 2006

  Pinox satsar på kvistbuntare

  Pinox tror starkt på drivarna, här stora 828 med lastarea 3,7 m2. Båda modellerna kan erhållas med vridbart lastutrymme för enklare lastning. Foto: Pinox
  Pinox tror starkt på drivarna, här stora 828 med lastarea 3,7 m2. Båda modellerna kan erhållas med vridbart lastutrymme för enklare lastning. Foto: Pinox

  Finska Pinox, efterföljaren till Pika, tror fortsatt på drivaren. En kvistbuntare till maskinen är det senaste tillskottet.

  När ATL skrev om Pikas drivare för fem år sedan hade varken Valmet eller Timberjack, nu John Deere, någon drivare på marknaden. Efter det har det varit ganska tyst från Pika, i varje fall i Sverige, samtidigt som de andra två lanserat varsin kombimaskin.

  För ett år sedan köptes tillverkningsrättigheterna till Pikamaskinerna av finska bolaget Pinox och i dag heter skogsmaskinerna Pinox.

  Tomas Axelsson på Alex Skogsservice säljer Pinox i Sverige.
  Han berättar att de satsar på drivaren som aldrig förr och har nu två modeller.

  Den lilla, Pinox 728, har fyrcylindrig Sisu på 108 kW (147 hk). Lastkapaciteten är 10 ton och kranen har en räckvidd på 10 meter. Största däckdimension är 710×22,5.

  Den stora heter 828 och har sexcylindrig motor på 143 kW (194 hk). Den kan ha upp till 710×26.6 vad gäller däck och lastar 12 ton. Kranen är den samma som på 728:an.

  Fördelen med 828:an är att den maskinen kan utrustas med en kvistbuntare. Kvistbuntaren monteras snabbt på lastutrymmet och gör 250-350 cm långa buntar av kvistarna som man matar in med kranen.

  Eftersom kvistbuntaren snabbt monteras eller demonteras kan drivaren användas både som skördare, buntare samt transportör av buntarna.

  Pinox 220 är ett samlande småvirkesaggregat som passar i sammanhanget.

  Anders Niléhn

  Till toppen