Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 mars 2019

  Parca 714 med konkurrenter visas på Dutradagen

  På Simmelsberga gård finns en av de första Parca 714 som tillverkades. Den gula svenska traktorn blir ett av dragplåstren på årets upplaga av Dutra-dagen. Det blir engelska, svenska och ungerska stordragare på träffen.

  Christer Esbjörnsson med familj öppnar upp sin gård för årets version av Dutradagen, som arrangeras den 11 maj. Christer Esbjörnsson har minnen från 1960-talet när fyrhjulsdrivna dragare, som var stora då, visades upp som demotraktorer. Nu vill han återskapa atmosfären från den tiden på Simmelsberga gård i skånska Kågeröd.

  Stordragarna på 1960-talet var till exempel County från England och Dutra från Ungern. De märkena kommer finnas med på Dutradagen. Men det fanns också en svensktillverkad pjäs som Aktiebolaget Svenska Järnvägsverkstäderna (ASJ) tog fram. Traktorn hade sin bas från en av företagets lastmaskiner och kallades Parca 714 i serietillverkning.

   I Väderstads jubileumsbok finns en bild på en Parca 714 som drar en 7,2 meter bred medharv på Tomta gård. Prototypen till Parca-traktorn togs fram av ASJ i Linköping medan Parca 714 serietillverkades i skånska Arlöv.
  I Väderstads jubileumsbok finns en bild på en Parca 714 som drar en 7,2 meter bred medharv på Tomta gård. Prototypen till Parca-traktorn togs fram av ASJ i Linköping medan Parca 714 serietillverkades i skånska Arlöv. FOTO: Väderstad AB

  Den gula jordbrukstraktorn med fyra lika stora hjul hade en kraftig hydraulisk lyft som klarade en buren åtta-skärig tegplog. Året var 1965 när traktorn visades på Elmia. Christer Esbjörnsson har en av de första Parca 714 som gjordes hemma i sin verkstad.

  Vad måste ni göra med Parcan för att få den körbar?

  – Vi har fått igång motorn och nu är det bromsarna.

  Hur hittar man delar till en Parca-traktor?

  – Det är inte lätt, vi får hämta delar från lastmaskinen Parca 854 som 714 är byggd på. Annars får vi bygga om.

  Parca 714-traktorn som finns på Simmelsberga gård är nummer två i tillverkningsserien och en jakt på historiken har satts igång för att hitta bilder och information. Den första inregistreringen var 1970. Christer Esbjörnsson tror att hans traktor var ett exemplar som tillverkaren behöll en tid eftersom den inte blev såld förrän efter flera år.

   Parcan stod i Skåne när Christer Esbjörnsson fick tag på den. Men från början arbetade den i trakterna av Linköping.
  Parcan stod i Skåne när Christer Esbjörnsson fick tag på den. Men från början arbetade den i trakterna av Linköping. FOTO: Helena Esbjörnsson
   Parca 714 hade en bastant lyftanordning för att klara den åtta-skäriga plogen.
  Parca 714 hade en bastant lyftanordning för att klara den åtta-skäriga plogen. FOTO: Helena Esbjörnsson

  Temat på årets Dutradag kommer annars att vara bandtraktorer och skogstraktorer. Det finns tre skogsutrustade Dutror på Simmelsberga. Bandtraktorerna ska plöja eller visas i en parad, det är i alla fall planen.

  Hur många maskiner kommer vara med på Dutradagen?

  Det kommer vara omkring tio som kör men många fler som står stilla. Fältet är lite mindre än förra gången, berättar Christer Esbjörnsson.

   I temat för Dutradagen 2019 ingår bandtraktorer av äldre modell. Moderna bandtraktorer har gummiband och ibland cirka 500 hk motoreffekt.
  I temat för Dutradagen 2019 ingår bandtraktorer av äldre modell. Moderna bandtraktorer har gummiband och ibland cirka 500 hk motoreffekt. FOTO: Helena Esbjörnsson

  Förra gången Dutradagen arrangerades var 2016 och då kom det uppskattningsvis omkring 1 000 besökare.

  Hur många besökare räknar ni med till Dutradagen 2019?

  Det beror mycket på vädret, men mellan 500 och 1 000 räknar vi med. Regnar det kommer det inte lika många, menar Christer Esbjörnsson.

   Skogsutrustade Dutra-traktorer kommer visas på Simmelsberga gård.
  Skogsutrustade Dutra-traktorer kommer visas på Simmelsberga gård. FOTO: Niklas Larsson

  Under vintern går man igenom maskinerna som ska vara med i verkstaden. Och 14 dagar innan evenemanget går det åt mycket tid för att kolla upp alla fordon.

  Hur många personer blir involverade?

  Det är hela släkten och parkeringsvakter, vi är 20-30 personer som hjälper till.

  Ökar eller minskar traktorintresset i Skåne?

  – Jag tycker det ökar, det är många fler ungdomar i vår klubb (Veteranmaskinklubben Syd). Bland de unga är det Volvo-traktorer som drar, men även till exempel Ferguson och IH, så det är inte bara Volvo. De vill renovera och vara med på utställningar.

   På Simmelsberga har Dutran från Ungern haft en plats sedan 1960-talet då man började importera och sälja märket.
  På Simmelsberga har Dutran från Ungern haft en plats sedan 1960-talet då man började importera och sälja märket. FOTO: Niklas Larsson

  Årsmodeller som är populära i dag är från 1960- och 1970-talet, berättar Christer Esbjörnsson. BM Volvo hade en hög marknadsandel då men de stora traktorerna med fyra lika stora hjul gjordes inte av BM. Till exempel Dutran var en dragare för de största lantbruken under 1960-talet.

   Christer och Helena Esbjörnsson med släkt och vänner hjälps åt för att öppna upp Simmelsberga för Dutra-dagen. 2016 kom det omkring 1 000 besökare.
  Christer och Helena Esbjörnsson med släkt och vänner hjälps åt för att öppna upp Simmelsberga för Dutra-dagen. 2016 kom det omkring 1 000 besökare. FOTO: Niklas Larsson

  Varför ska någon besöka Dutradagen?

  – Om de vill se gamla bandtraktorer från 1940- och 1950-talet. Och så vill vi visa de tre märkena som var konkurrenter. County-Dutra-Parca. I Skåne var Countyn ganska stor och Findus använde många av dem.

   Vid serviceverkstaden på Simmelsberga.
  Vid serviceverkstaden på Simmelsberga. FOTO: Niklas Larsson

  Dutradagen 2019

  Datum och tid: 11 maj kl 10-15

  Plats: Simmelsberga Gård, Kågeröd

  Tema: Skogs- och bandtraktorer

  Preliminärt program:

  Dutra-traktorer, Raba-traktorer, tändkuletraktorer (Lanz, HSCS), ”Dutra-dans”.

  Flyguppvisning

  Ungersk folkdans

  Körning i fält

  Modelltraktorutställning

  Veteranmaskinklubben Syd anordnar veteranmarknad.

  Källa: Simmelsberga.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen