Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 mars 2018

  Andra generationen från Överum

  Nu kommer CX2, andra generationen av Överums populäraste plogmodell CX.

   Ramröret är tillverkat i höghållfast stål i dimensionen 100x150 millimeter.
  Bild 1/2 Ramröret är tillverkat i höghållfast stål i dimensionen 100x150 millimeter. FOTO: Kongskilde Överum/pressbild
   Allan Hansson, produktchef på Kongskilde Överum.
  Bild 2/2 Allan Hansson, produktchef på Kongskilde Överum. FOTO: Kongskilde Överum/pressbild

  Det är en materialmässigt rejält uppgraderad plog som lyfts ut genom fabriksporten i Överum. Ramkonstruktionen är ny och gjord av höghållfast stål. Smart design gör att svetsförband kunnat elimineras eller ersättas av skruvdito. Det gör CX2-plogen lättare, smidigare, men också starkare än sin drygt 20-åriga föregångare.

  – I dag kör du med större traktorer. Förr hade du kanske 120 hästars dragkraft och höll sex kilometer i timmen. I dag kör du med 150-170 hästars traktor och åtta, tio kilometer i timmen. Det ställer andra krav på plogen, säger Allan Hansson, produktchef på Kongskilde Överum.

  – De första 30 plogarna går ut nu, under tiden som vi pratar, och de kommer att finnas med på alla utställningar i år.

  Hydraulisk stenutlösning

  CX2 är en buren växelplog som kan köpas med tre eller fyra skär i Sverige. Stenutlösningen är hydraulisk och kan justeras över traktorns hydraulventil till lämpligt tryck för det aktuella fältet. Högt tryck på styva jordar och lägre där det är stenrikt, för att inte dra upp sten.

  CX2-plogen kan utrustas med en uträtningscylinder som centrerar plogen före växling. Växlingsriktningen är valfri, vid växling med plogkropparna under ramen behövs inte lika hög lyfthöjd och det minskar kravet på traktorn något.

  Första tiltans bredd är hydrauliskt ställbar precis som hos föregångaren, men även här medger modernare material en smidigare konstruktion. Övriga plogkroppar kan ställas om mekaniskt i fem arbetsbredder mellan 14 och 22 tum.

  Valfri plogkropp

  CX2 kan utrustas med valfri plogkropp. Den nya XLD-kroppen, som Överum lanserade i full skala under 2016, har nästan helt tagit över på deras svenska marknad. Sedan i fjol finns samma plogkropp också som ”strimlad” med beteckningen XSD.

  – Den nya plogkroppen är längre och följer med tiltan längre. Det ger en bättre sluten plöjning, speciellt på styva jordar när det är blött och segt, säger Allan Hansson.

  2017 med sin blöta sommar och höst var ett bra år för plogförsäljningen i Sverige.

  – Det brukar säljas mellan 450 och 550 plogar i Sverige per år. Det varierar mellan åren, men i fjol låg det på den högre nivån, säger Allan Hansson.

  Vid anläggningen i Överum tillverkas också plogar som säljs under varumärkena Agrolux och Kongskilde. Ramkonstruktionerna skiljer sig åt, men plogkropparna som sitter på de olika märkena är desamma. Dock kan det skilja i detaljer som exempelvis plogspetsarna.

  Överum är det stora varumärket av de tre och står för två tredjedelar av produktionen medan Agrolux och Kongskilde är ungefär jämnstora. Agrolux marknadsförs i de nordiska och baltiska länderna; Kongsklide framför allt i Frankrike och Tyskland.

  ”Fortfarande tunga i Norden”

  Överumsplogen bjuds ut globalt, men det är i Europa, inklusive Ryssland och Ukraina, som den stora plogförsäljningen finns. Totalt säljs det drygt 15 000 plogar i Europa varje år och cirka tio procent av dem kommer från Överum, som sedan drygt ett år är en del av CNH Industrial. Där tillhör Överum New Holland-portföljen och det väcker förhoppningar om tillväxt.

  – Vi är fortfarande väl tunga på marknaderna i Norden. Genom ett bättre nätverk i CNH-miljön hoppas vi kunna växa på andra marknader, avslutar Allan Hansson.

  LÄS OCKSÅ: Ny 20-tonnare från JCBLÄS OCKSÅ: Bättre luft med ellastareLÄS OCKSÅ: Grattis Rudolf Diesel!

  Relaterade artiklar

  Till toppen