Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 augusti 2017

  Överum ska få ny fart med CNH

  Överums bruk har haft en defensiv produktutveckling den senaste perioden men nu ska det bli fart på konstruktionskontoret. De nya ägarna tänker satsa och nu söker man nytt folk på ledningsnivå.

  CNH Industrial, med varumärken som Case och New Holland i portföljen, tog över verksamheten i Överum i februari i år. Nu söker företaget en konstruktionschef som ska bygga upp ett ”global center of excellence”, ett centralt utvecklingscenter för plogar.

  Ulrik Thelin är operations manager på företaget och berättar om satsningen i den småländska orten.

   Överum ska ny fart i och med att CNH Industrial vill bli världsledande inom jordbearbetning och sådd.
  Överum ska ny fart i och med att CNH Industrial vill bli världsledande inom jordbearbetning och sådd. FOTO: Niklas Larsson

  Vad är på gång?

  – Det är massor. Nu tillhör vi varumärket New Holland. Tillsammans med vår polska systerfabrik så kör ju vi jordbruksredskap för New Holland. Och vi behåller fortfarande Överums och Kongskilde varumärkena. Det är väldigt spännande. Lokalt betyder det att vi fått nya finansiella muskler och vi har fått en väldigt bra framtidsplan där det satsas lokalt här i Överum.

  – Eftersom det är vi som gör plogar så faller det sig naturligt att det är vi som är kunskapsbasen och det är där utvecklingen ligger. Lokalt är det inget som ändrar sig i stort förutom att vi investerar mer i utveckling på plogar.

   Ulrik Thelin är operations manager på Överum.
  Ulrik Thelin är operations manager på Överum. FOTO: Överum

  Hur stor del av plogmarknaden har ni i Sverige i dag?

  – Vi har haft 50 procent av plogmarknaden i Norden men jag vågar inte svara på vad den är i dag.

  Förutom hemmamarknaden i Norden vill nu Överum gå ut och ta marknadsandelar i Europa och i Ryssland. Enligt en platsannons där företaget söker en konstruktionschef vill de bli världsledande inom utveckling av nya produkter för jordbearbetning, sådd och spridning inom lantbruket till kunder i hela världen. Hur det ska gå till är hemligt.

  Men det Ulrik Thelin berättar är att ett ”global center of excellence” innebär att de har ett centralt utvecklingscenter för plogar. Där investerar man i hårdvara, mjukvara och personal.

  Vad ser ni som möjligt att utveckla?

  – Plogar och såmaskiner, gödningsspridare. Just nu. Vårt nuvarande produktsortiment.

  Kan man utveckla en plog mer?

  – Det är klart det gör. Absolut. Man kan titta på den senaste innovationen. Det som vi lanserade på Agritechnica 2015 om XLV-vändskivor som var en patenterad geometri som får en bättre vändning och täckning av tiltan. Vi fortsätter på den linjen med datorsimuleringar.

   Överums blå plogar är en klassiker ute på de svenska åkrarna. Nu vill man satsa på nytt.
  Överums blå plogar är en klassiker ute på de svenska åkrarna. Nu vill man satsa på nytt. FOTO: Överum

  FAKTA

  Företaget grundades 1655. Produktionen dominerades till en början av kanoner och kanonkulor, men i mitten av 1800-talet började plogar att produceras. Överums Bruk har sedan 1998 ägts av danska Kongskilde A/S men från februari 2017 har CNH Industrial övertagit produktionsanläggningen i Överum.

  Källa. Wikipedia/ATL

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen