Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 september 2019

  Överum drar ner

  Stora varulager och dålig försäljning gör att CNH drar ner på personalstyrkan i Överum. Huvudorsaken bakom besparingspaketet är främst att introduktionen av New Holland-sortimentet inte har gått som planerat.

   Överumsplogarna som skulle säljas under New Holland-skrud har inte sålt så bra som företaget hade räknat med och nu drar CNH ner på personal. Här visas en Överum Vari-Flex CX 5975.
  Överumsplogarna som skulle säljas under New Holland-skrud har inte sålt så bra som företaget hade räknat med och nu drar CNH ner på personal. Här visas en Överum Vari-Flex CX 5975. FOTO: Marcus Frennemark

  Målet var att Överum skulle få ny fart med CNH i ägarbilden. Men riktigt så har det inte blivit, uppger fabrikschefen Ulrik Thelin för ATL.

  Överums Bruk köptes upp av danska Kongskilde 1998, men ägs numera av CNH Industrial som säljer plogar under varumärkena Överum, Kongskilde och New Holland.

  Har varslat i omgångar

  Enligt Ulrik Thelin har den senaste tidens varsel och uppsägningar både drabbat fabriksarbetare och tjänstemän. Men allt började med att företaget minskade personalstyrkan genom naturliga avgångar och avgångsvederlag.

  – Det är ungefär 35 personer som har fått lämna under året i olika omgångar, tidigare i vår och under sommaren, och sen varslade vi ett mindre antal tjänstemän nu på inköpsavdelningen, säger Ulrik Thelin.

  Fabriken stängs

  Anledningen bakom neddragningarna är, enligt Ulrik Thelin, att introduktionen av New Holland-sortimentet inte har mötts av det uppsving i försäljningen som CNH hade räknat med. För att klara introduktionen har företaget byggt upp stora varulager som New Holland sedan har haft svårt att sälja av.

  – Bakgrunden handlar om att vi inte har lyckats sälja det vi har planerat att sälja. Vi har haft en ganska ambitiös plan och har haft en lageruppbyggnad som påverkar oss nu när vi går in i den andra halvan av året.

  För att försöka förhindra ännu fler varsel har företagsledningen och den lokala fackklubben beslutat att stänga ner fabriken under två veckor i höst, uppger lokala medier. Bedömningen är att dessa åtgärder ska räcka för att förhindra fler besparingspaket.

  Neddragningarna kommer inte minst olägligt med tanke på att CNH har nyanställt kraftigt i Överum för att öka försäljningen. Företaget har i praktiken ägnat hela 2017 och 2018 åt att nyanställa och utbilda personal för att öka produktionstakten.

  Med 92 anställda i produktionen och 35 tjänstemän är man nu något färre anställda i Överum än innan satsningen inleddes, berättar Ulrik Thelin.

  – Tittar vi ur ett historiskt perspektiv så sticker det här året inte ut, men vi hade laddat med personal för att göra ett ännu bättre år, säger han.

  – Det är jättetråkigt och vi sörjer med dem som har lämnat oss, men vi ser fram emot en ljusning, fortsätter han.

  ATL har kollat in Kvernelands nya plogserie.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen