Österrikare på frammarsch
Pöttinger har flera nya maskiner på väg ut på marknaden. Samtidigt visar de rekordresultat och bygger en ny fabrik.
– Det är på jordbearbetningssidan som vi växer mest i dagsläget.
Det säger Nils Ahlstrand, Sverigechef för Pöttinger. Vi står på ett fält i sydvästra Tjeckien där fem olika ekipage visas upp.
– På vallsidan har vi alltid haft en stor marknadsandel och vi blir lite starkare där också med den nya organisationen.
Den svenska försäljningsorganisationen bildades 2016 samtidigt som man sa upp återförsäljarkontraktet med Trejon. I dag sker försäljningen främst genom Massey Ferguson- och Case/New Hollandhandlare. Fyra personer jobbar med Pöttinger i Sverige och en femte ska anställas.
Plogar går bra i Sverige
Av de fem ekipage som visas på fältet i Tjeckien är det tre som Nils Ahlstrand räknar med kommer att synas mest på den svenska marknaden.
– Plogen Servo 45 M har varit en efterfrågad modell, en 5-skärig buren plog för traktorer upp till 250 hästkrafter. Det kommer att gå ett antal demoplogar i Sverige under sensommaren och hösten.
Han pekar också ut såmaskinen Terrasem som har ett nytt distributionshuvud ut till alla billar.
– Det introducerades först på Aerosem såmaskinen. Men svårigheten har varit att få till luftflöden och distributionssystem till större arbetsbredder.
Terrasem finns både som ren såmaskin och som en kombimaskin med arbetsbredder från tre till nio meter.
Terrasem har ett arbetande förredskap med vågformade tallrikar, wave-discar.
– En wave-disc arbetar rakt och kräver därför lite färre hästkrafter per arbetsmeter. I Sverige har den passat bra framför allt där vi har försommartorka. Man bearbetar en rad och sår i den och lämnar sidorna oberörda, vilket gör att du spar fukt, säger Nils Ahlstrand.
Företagets flaggskepp
Det tredje ekipaget han pekar ut är vad han kallar företagets flaggskepp, tallrikskultivatorn Terradisc som nu finns i storlekar upp till 10 meters arbetsbredd.
– Den första är redan såld i Sverige men det behövs nog en demosäsong för att visa vad den går för.
10-metersmodellen Terradisc 10001 T jobbar med 80 tallrikar och har ett effektbehov på 350 hästkrafter. 8-metersmodellen kräver en traktor på 270 hästkrafter.
De två övriga ekipagen som visades på fältdagen i Tjecken var dels en kombination med rotorharv och såmaskin och dels Multiline, en 3-meters tallrikskultivator Terradisc med hjulchassi där man kan välja att montera en såmaskin bakom.
Lång historia
Österrikiska Pöttinger har en närmare 150-årig historia. Tillverkningen sker såväl i Österrike som i Tjeckien och Tyskland. Och i Österrike byggs det nu ytterligare en fabrik där företagets senaste segment med rundbalspressar ska produceras. I Österrike finns också ett nytt reservdelslager med 50 000 artiklar. Det försörjer 15 lokala lager där det närmaste för den svenska marknaden finns i Danmark.
Företaget gjorde under det senaste räkenskapsåret en rekordomsättning på 354 miljoner euro och målet för innevarande år är att närma sig 400 miljoner euro. Vallmaskiner står för närmare 60 procent av omsättningen.
Ett av Pöttingers fördelar, som man nu gärna lyfter fram, är härdningsprocessen för slitdelar. Den har man jobbat med i ett antal år men är nu mer säkra på resultaten. I korthet går den ut på att materialen upphettas mer än vid annan härdning och i det läget tillförs ett kolpulver under vakuumtryck. Resultatet blir ett härdningsdjup som är 2-2,5 millimeter in i till exempel vändskivan.
– Nu är vi helt säkra på hur tekniken ska användas och därför kommer vi att lyfta in det i fler detaljer. Vi har hittills satsat mest på plogsidan för att få ett bättre slitmotstånd utan att lägga allt med hårdmetall, säger Nils Ahlstrand. Det pågår ett arbete med att få till det på tallrikar också.
De härdade detaljerna går under namnet Durastar Plus och ska enligt Pöttinger ha sex gånger så lång hållbarhet som deras Classic-sortiment.
Smart kamera
I Österrike jobbas det också med att färdigställa det Pöttinger kallar Smart Seedeing. Det är en kamera som sitter bakom rotorharven och läser av strukturen på såbädden. Den återkopplar direkt till traktorns managementsystem via ISO-bus klass 3 som kan öka eller minska hastigheten på kraftuttaget. Och om det är ett tillräckligt fint bruk kan den då också öka hastigheten på traktorn.
Nils Ahlstrand menar att tekniken även kan komma att användas på fler redskap än rotorharvar i framtiden.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.