Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 juni 2020

  Orienteringsteknik ska hålla koll på betesdjuren

  Skogsentreprenören och tidigare landslagsorienteraren Erik Öhlund, är på väg att lyfta in beprövad orienteringsteknik i jordbruket. Målet är att den nya produkten ska underlätta den dagliga tillsynen.

  FOTO: Bodil Halvarsson

  Det är inte helt ovanligt att teknik från andra sektorer letar sig in i jordbruket. Och snart kan det finnas ytterligare ett exempel. Tillsammans med Mats Troeng, som också är gammal landslagsorienterare, har Erik Öhlund, under flera års tid jobbat med att ta fram en produkt som bygger på GPS-övervakning av djur.

  Iden föddes hemma på gården, där föräldrarna fram till nyligen drev mjölkproduktion med 70 djur. Efter att föräldrarna gick i pension är åkrarna numera utarrenderade. Men det har inte hindrat Erik Öhlund och Mats Troeng att jobba vidare med projektet. Faktum är att arrendatorerna också är djupt involverade i testverksamheten hemma i Ulricehamn, berättar Erik Öhlund.

   Tekniken utvecklas i första hand för nötdjur. Men på sikt kan även andra djurslag bli aktuella.
  Tekniken utvecklas i första hand för nötdjur. Men på sikt kan även andra djurslag bli aktuella. FOTO: Marion Palm

  Ger skalfördelar

  ATL intervjuade honom senast 2018 i samband med att han var med i Växthuset, ett Lantmännendrivet projekt för lantbruksinnovatörer.

  Sedan dess har Erik Öhlund och övriga teamet jobbat vidare med sin idé med förhoppningen om en kommersialisering inom något år.

  Produkten är i mångt och mycket en avknoppning från den spårningsutrustning som har blivit så betydelsefull inom orientringssporten.

  På orienteringsscenen har GPS-sändarna fått stort genomslag. Möjligheten att följa deltagarna i realtid har inte minst varit viktig för att höja publikupplevelsen. Men kanske ännu viktigare, är att tekniken också har gjort det möjligt att analysera tävlingsinsatserna i efterhand genom att detaljstudera terrängen i 3D och klocka mellantider. Mats Troeng, som är en av programmerarna och hjärnorna bakom detta sätt att analysera data, blev därför tidigt involverad i visionen att bygga upp ett liknande system för djurövervakning.

   Det är stora skillnader mellan skolorienteringen, som den såg ut för 20 år sedan, och dagens tekniktunga elitorientering. Nu ska delar av tekniken ta språnget över till jordbrukssektorn.
  Det är stora skillnader mellan skolorienteringen, som den såg ut för 20 år sedan, och dagens tekniktunga elitorientering. Nu ska delar av tekniken ta språnget över till jordbrukssektorn. FOTO: Mostphotos

  Den stora fördelen med att plocka in redan befintlig teknik är i det här fallet att man får ner utvecklings- och produktionskostnader, vilket i förlängningen även ska gynna lantbrukarna. Få kommer vara intresserade av att köpa GPS-puckar om de kostar tusentals kronor till varje djur, resonerar Erik Öhlund.

  – Vår innovation ligger i att vi tar redan existerande prylar från hyllan för att få ner priset.

  Ser underaktiva djur

  Förutom att lantbrukaren ska få möjlighet att se var djuren befinner sig, och få larm om de befinner sig utanför hägnet, kommer även mer avancerad djurövervakning vara en central del av programvaran. Förhoppningen är därmed att produkten ska bli ett komplement till den dagliga tillsynen, som ofta kräver ett tränat djuröga. Med hjälp av den tillhörande programvaran ska det bland annat vara möjligt att se över- och underaktiva djur, och djur som rör sig ifrån flocken, vilket ibland kan vara tecken på sjukdom. Den naturliga följden av detta blir att man också kan se om något djur har fastnat.

  – I framtida versioner kan det även bli aktuellt att titta på parasiter och betestryck för att säkerställa tillväxten på köttdjur och följa idisslingstider med mera.

  Förutom programmeringen är en av de stora utmaningarna att hitta en batterilösning som inte kräver någon uppladdning under betessäsongen. Norska Nofence, som utvecklar digitala stängsel, är inte en direkt konkurrent, men däremot en närbesläktad teknik, enligt Erik Öhlund.

  – Vi har varit runt på många LRF-träffar för att försöka förstå oss på behovet. Så vi har alltså inte bara utgått från min familjs behov, säger han.

   Erik Öhlund och Viktor Andersson hoppas på en snar kommersialisering.
  Erik Öhlund och Viktor Andersson hoppas på en snar kommersialisering. FOTO: Bodil Halvarsson

  Norska Nofence är ingen direkt konkurrent men en närbesläktad teknik, enligt Erik Öhlund.

  Fakta: Goati

  Goati, eller Getöga, som man kanske skulle säga på svenska är en övervakningsteknik som bygger vidare på orienteringens QuickRoute, som är utvecklat av Mats Troeng, för att bland annat analysera lopp och mellantider.

  Förutom Erik Öhlund och Mats Troeng är även Viktor Andersson knuten till kärntruppen tillsammans med representanter från SLU och en firma som utvecklar hårdvaran. Utrustningen är i första hand utvecklad för nötdjur med fokus på köttgårdar, men fler djurslag kan adderas allt eftersom.

  Från databasen ska det i förlängningen även vara möjligt att koppla på AI från leverantörer som Microsoft och IBM. Men initialt bedömer gruppen att användarna kommer att komma långt med klassiska filtreringsmetoder.

  Fakta: Driver eget fjärrvärmenät

  Förutom Goati driver Erik Öhlund även skogs- och jordbruk, samt ett eget fjärrvärmenät hemma på föräldragården utanför Ulricehamn, där han också är bosatt i en grannbyggnad. Kapaciteten i fjärrvärmeleveransen, som bland annat bygger på förädlad råvara från de egna skogarna, motsvarar 150 hushåll, mestadels lägenheter och villor.

  Erik Öhlunds främsta sportsliga meriter är tre SM-silver i orientering och två SM-brons som senior, samt ett junior-VM-silver och två junior-SM-guld.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen