Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 april 2019

  Ökad kapacitet och sänkt dieselåtgång med grund plöjning

  Att plöja grunt kan vara ett alternativ för både ekologiska och konventionella odlare som vill höja kapaciteten i plöjningen. ATL har tittat på en spansk plog med litet arbetsdjup.

  Det spanska märket Ovlac började förra året säljas i Sverige. Ett av redskapen är den burna on land-plogen ”Mini”, som inte är så liten som den låter. Hans Laxmar i Skåne köpte en tioskärig modell med fyra meters arbetsbredd när han ville höja kapaciteten jämfört med den sjuskäriga plog han körde med tidigare.

   Spanjor. Ovlac Mini plöjer idealiskt på 15 centimeters arbetsdjup. Här plöjer Hans Laxmar ner både fånggröda och gödsel och kör då på 17-18 centimeter.
  Spanjor. Ovlac Mini plöjer idealiskt på 15 centimeters arbetsdjup. Här plöjer Hans Laxmar ner både fånggröda och gödsel och kör då på 17-18 centimeter. FOTO: Hans Dahlgren

  – Jag började tänka kultivator, men eftersom det är så mycket sten här så passade inte det. Då fick jag syn på den här och provade en demoplog och den föll mig i smaken med detsamma.

  Den största skillnaden mot en vanlig plog är att den plöjer grunt. 15 centimeters arbetsdjup är idealiskt. Hans Laxmar har en fånggröda som ska vändas ner tillsammans med gödsel och plöjer därför lite djupare när vi besöker honom, cirka 17-18 centimeter.

   Smidigare. ”De sjuskäriga plogarna var ganska skrymmande på vändtegar och i hörnor. Där är den här väldigt smidig”, säger Hans Laxmar.
  Smidigare. ”De sjuskäriga plogarna var ganska skrymmande på vändtegar och i hörnor. Där är den här väldigt smidig”, säger Hans Laxmar. FOTO: Hans Dahlgren

  Tilltalar ekoodlare

  För honom var det kapacitetshöjningen som var det viktiga. Men hos Maskingruppen i Staffanstorp som säljer plogen, tror man att den här typen av redskap kommer att bli än viktigare vid ett eventuellt glyfosatförbud. Redan nu ser man intresse från de som inte använder kemisk ogräsbekämpning.

   Sven Bengtsson, Maskingruppen i Staffanstorp.
  Sven Bengtsson, Maskingruppen i Staffanstorp. FOTO: Hans Dahlgren

  – Vi har märkt att det är stort intresse från ekologiska lantbruket, men vi ser att den passar hela bredden av lantbruk, säger Sven Bengtsson på företaget.

  Sparar mycket diesel

  Med mindre arbetsdjup går det också att jobba bredare utan att behöva gå upp i traktorstorlek. Alternativet för Hans Laxmar hade sannolikt varit en helburen sexskärig on land-plog, men då är det tveksamt om hans MF 7624 hade räckt till.

  – Då hade det förmodligen blivit en större traktor, men den här plogen och traktorn passar bra ihop.

   Flexar. Dragbommen är rörlig, vilket gör att plogen blir mera följsam.
  Flexar. Dragbommen är rörlig, vilket gör att plogen blir mera följsam. FOTO: Hans Dahlgren

  En fiffig detalj är att dragbommen på plogen är rörlig. Så om man ska runda exempelvis en brunn beter sig plogen lite mer som en delburen plog och blir mer följsam. I övrigt är konstruktionen ganska enkel, utan ställbar tiltbredd.

  Plogen går, trots tio skär, lättare än hans sjuskäriga plog. Det märks också i dieseltanken.

   Alternativ. Hans Laxmar har mark både utanför Lund och här norr om Sjöbo. Han tycker den nya plogen passar bättre på den steniga marken än en kultivator.
  Alternativ. Hans Laxmar har mark både utanför Lund och här norr om Sjöbo. Han tycker den nya plogen passar bättre på den steniga marken än en kultivator. FOTO: Hans Dahlgren

  – Det är ingen tvekan om att jag har lägre bränsleförbrukning med den här plogen än med den gamla. Om jag säger två tredjedelar av tidigare förbrukning så ljuger jag inte.

  Hans Laxmar använder plogen både vår och höst.

  – Jag har plöjt både till och efter sockerbetor med den, men nu var det väl jorden ovanligt snäll att handskas med i höstas. Jag har kvar en vanlig plog ”just in case”, men jag använde den väldigt lite förra året.

   Skydd. Plogen har hydrauliska stenutlösare.
  Skydd. Plogen har hydrauliska stenutlösare. FOTO: Hans Dahlgren

  FAKTA: Ovlac Mini

  Ovlac Mini finns i storlekar från 6-13 skär. De 12- och 13-skäriga modellerna är delburna. Effektbehovet för den tioskäriga plogen ligger på mellan 200 och 250 hästkrafter beroende på jordart.

  Importen till Skandinavien sköts sedan ett år tillbaka av danska Farm Implement ApS. I Sverige finns ett par återförsäljare, men förhandlingar pågår med fler.

  Tillverkaren Ovlac är ett spanskt familjeföretag som grundades 1936. Huvudkontoret och fabriken ligger i Palencia i norra Spanien.

  Förutom plogar tillverkar företaget också kultivatorer och tallriksredskap.

  ATL-TV har tidigare berättat om den spanska plogen. Här är ett inslag från Borgeby.

  Relaterade artiklar

  Till toppen