Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 juni 2019

  Ogräsrobot för professionella odlare

  Radrensningsroboten Dino är utvecklad för professionella odlare och är en av de första som saluförs på den svenska marknaden.

   Ogräsroboten Dino finns nu att köpa i Sverige.
  Ogräsroboten Dino finns nu att köpa i Sverige. FOTO: Tien Tran

  Bakom försäljningen står RJ Maskiner, som även säljer den mindre varianten OZ som är framtagen av Naïo – samma företag som står bakom Dino. Båda varianter är eldrivna, men medan Dino vänder sig till större odlare vänder sig OZ i första hand till tunnelodlare och andra mindre aktörer.

  Med sin höga kapacitet på upp till fem bearbetade hektar om dagen ska Dino göra ett betydligt snabbare jobb än sin mindre motsvarighet. Begränsningen ligger än så länge dock i att den inte kan rensa mellan plantorna. Men det hoppas utvecklarna bakom produkten kunna erbjuda inom kort. Under framdriften styrs maskinen av en gps med en felmarginal på två centimeter, medan batterierna ska räcka i upp till åtta timmar.

  I Sverige har RJ Maskiner ännu inte sålt någon Dino, men i Frankrike och övriga Europa rullar över 20 maskiner, enligt Naïo. Riktpriset är satt till 85 000 euro (motsvarande 901 000 kronor) i grundutförande och då ingår även radrensare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen