Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 augusti 2018

  Obemannad Valtra slog hastighetsrekord

  Valtra har satt nytt hastighetsrekord i tävlingsgrenen – ploga snö med obemannad traktor. Försöken genomfördes i en kontrollerad miljö i södra Finland där en Valtra T254 Versu framfördes i 73,1 kilometer i timmen.

   Den obemannade traktorn fördes fram i 73 kilometer i timmen i en kontrollerad miljö.
  Den obemannade traktorn fördes fram i 73 kilometer i timmen i en kontrollerad miljö. FOTO: Valtra

  Testerna utfördes i mars i år, men det är först nu som Valtra har gått ut med resultatet. I dag arbetar alla stora fordonstillverkare med förarlös teknik, och Valtra är långt ifrån ensamma om att positionera sig på banan bland traktortillverkarna.

   Under ett av rekordförsöken inträffar en otäck incident där traktorn får sladd.
  Under ett av rekordförsöken inträffar en otäck incident där traktorn får sladd. FOTO: Valtra

  Får sladd

  Att det är stora krafter som sätts i rörelse är lätt att ta in. I en video som Valtra spelade in under försöken inträffar en otäck incident där traktorn får sladd och nästan välter på försöksbanan. Och även om videon ger sken av ett reklamjippo, som världsrekordförsök i företagsvärlden ofta kan betraktas som, visar den samtidigt vilka utmaningar som ingenjörerna står inför när de ska ta fram förarlös teknik. I ett snölandskap måste traktorerna kunna bemästra alla tänkbara situationer.

  Enligt Valtra var ett av syftena med världsrekordförsöket att samla in data och erfarenheter som kan hjälpa ingenjörerna i den framtida utvecklingen av förarlös teknik. I försöket deltog även ett utvecklingsteam från däcktillverkaren Nokian Hakkapeliitta.

  Hur världsrekordplogningen gick till kan ni se i filmklippet nedan:

  Även mindre tillverkare arbetar med förarlös teknik. Förra hösten visade Lindner upp sitt system för självkörande traktorer.

  LÄS OCKSÅ: MP vill ge stöd för el- och biogastraktorerLÄS OCKSÅ: Valtrans drag höll inte för gödseltunnan

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen