Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 maj 2020

  Nya Valtratekniken ska möjliggöra fjärrstyrning på mils avstånd

  Valtra sällar sig nu till raden av tillverkare som experimenterar med fjärrstyrning. Tekniken är utvecklad tillsammans med den finska operatören Elisa, och bygger på fjärrkameror och ultrasnabb 5G-teknik.

  FOTO: Vasltra

  Genom att kombinera den nya 5G-tekniken med en takmonterad, så kallad 360-kamera, har Valtra lyckats ta fram en fjärrstyrd traktor där fjärrföraren ska ha god sikt runt hela fordonet.

  Prototypen är framtagen i nära samarbete med den finska operatören Elisa.

  Som ATL tidigare har berättat har den här typen av fjärrstyrning blivit möjlig tack vare den nya 5G-tekniken, som möjliggör snabba och svindlande stora dataöverföringar i realtid. Det gör att betraktaren som manövrerar fordonet ska se exakt samma sak på sina skärmar, som om han eller hon hade suttit i traktorhytten. I praktiken ska detta, enligt Valtra, bana väg för att man på sikt ska kunna fjärrstyra fordon på flera hundra kilometers avstånd.

  I det här fallet projiceras kamerabilderna i ett par VR-glasögon med 4K-upplösning. Det gör att föraren kan få en total överblick av hela fältet genom att bara vrida på huvudet i samma naturliga riktningar som han eller hon är van vid.

  Även Volvo skissar på en liknande form av fjärrstyrning.

  Exakt hur de framtida användningsområdena kommer se ut är oklart. Enligt Valtra kommer tekniken att vara betydelsefull i utvecklingen av självkörande traktorer. Men i det korta perspektivet kan tekniken även vara viktig för manövrering i komplicerade och farliga miljöer.

  I Sverige har bland andra Volvo och Skogforsk visat intresse för likande fjärrstyrningslösningar, och om vi får tro skogsindustrin är det bland annat i skogen som potentialen med fjärrstyrning kommer att vara störst, eftersom personalrekryteringarna är så svåra. Om det även finns intresse av att fjärrstyra en traktor på likande sätt får framtiden utvisa.

  I skogen bedöms potentialen för fjärrstyrning vara extra stor.

  LÄS OCKSÅ: Fjärrstyrd försmak av framtiden – här är Skogforsk skotare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen