Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 oktober 2019

  Nya traktorer från Massey Ferguson

  Nya odlingstekniker, fälthackar och traktorer. Här kommer veckans tekniknotiser.

  FOTO: Massey Ferguson

  Dyna-4 i fler modeller

  Massey Ferguson kommer att börja montera sin populära Dyna-4-transmission i ytterligare två modeller, MF5710D med 100 hästkrafter och MF5711D med 110 hästkrafter. Det ska sammantaget göra traktorerna till ett ännu bättre val för mjölk-, kött- och vallproducenter, enligt företaget.

  Transmissionen, som är uppbyggd av 16 växlar i vardera riktning, ska enligt Massey Ferguson ge en lika enkel som bekväm manövrering, både under transport och fältkörningar.

  FOTO: Claas

  Claas presenterar nya fälthackar

  Jaguar 990 blir toppmodellen i Claas nya fälthacksserie. Maskinen, som kan beställas med Terra Trac-bandställ, får bland annat en ny motor som ska nå upp till dagens utsläppskrav. Men bland nyheterna i modellerna i 800- och 900-seren märks även en rad beprövade Claas-tekniker som den nya Cebis Touch-skärmen för att ta ett exempel.

  Maxeffekten i 990-modellen, som får motorer från MAN, uppgår till 925 hästkrafter.

  FOTO: BASF

  Ny marktäckningsduk som bryts ner

  Filmtillverkaren BASF har tagit fram en ny plastfilm för frilandsodlingar som ska vara nerbrytbar. Filmen bryts ner av mikroorganismer och marknadsförs som en av många lösningar som ska bidra till hälsosammare jordar, sjöar och hav.

  Förutom minskad risk för plastskräp i haven ska BASF:s plastfilm, i likhet med alla andra liknande produkter bidra till ökad avkastning genom minskat ogrästryck, mindre vattenåtgång och högre marktemperaturer. Därutöver ska den även vara mindre arbetskrävande att jobba med eftersom den inte måste samlas in efter varje odlingssäsong. Marktäckningsduken har redan godkänts för ekologiskt lantbruk i flera länder, enligt den svenska försäljningsorganisationen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen