Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 oktober 2018

  Nya solcellen ger både el och värme

  En solpanel som genererar både el och värme kan vara en bra lösning för lantbruk som förbrukar stora mängder värme under årets varma årstider. På Elmia var det premiär för tekniken.

   Alla som vet hur varmt vattnet kan bli i en vattenslang på sommaren förstår potentialen i panel som både genererar el och värme. I en traditionell solcell är verkningsgraden bara 15 procent, och i en kombinerad panel kan verkningsgraden bli så hög som 80 procent, berättar Mats Fimmerstad.
  Alla som vet hur varmt vattnet kan bli i en vattenslang på sommaren förstår potentialen i panel som både genererar el och värme. I en traditionell solcell är verkningsgraden bara 15 procent, och i en kombinerad panel kan verkningsgraden bli så hög som 80 procent, berättar Mats Fimmerstad.

  Nordenagenturen sköts genom Dynami i Vara som har mångårig erfarenhet av att installera solceller hos lantbrukskunder. Solpanelerna tillverkas av ett företag i Österrike och lanseras nu internationellt.

  – Tekniken var färdig i mars i år och har nu testats för att börja säljas, säger Mats Fimmerstad, som driver Dynami.

  Att utvinna värme från solpaneler är inget nytt. Men däremot är det fortfarande ovanligt att tillverkarna gör paneler som genererar både el och värme. Mats Fimmerstad känner inte till några konkurrerande tekniker i Sverige.

  Lönar sig fortare

  För företag som investerar i solceller är återbetalningstiden nu nere på sju år i snitt. Så beroende på hur det lokala värmebehovet ser ut kan återbetalningstiden alltså bli ännu kortare med kombinerade el- och värmealstrande paneler.

  – Idealkunden för den här tekniken gör åt med mycket el och värme i sin produktion och har ett bra tak i söderläge. Det kommer alltid att generera mest el och värme under sommaren, säger Mats Fimmerstad.

  Torka spannmål

  Produkten är i första hand framtagen för vattenburna värmesystem, vilket gör den idealisk för lantbrukare som har flera hyresgäster, eller som är beroende av processer där man använder mycket varmvatten. Lantbrukare som använder varmvatten för att torka spannmål under sommarmånaderna skulle exempelvis kunna spara pengar på en sådan investering, enligt Mats Fimmerstad. Använder man däremot mer värme och varmvatten under de kallare årstiderna måste man vara mer noggrann i sin kalkyl, eftersom man inte kan räkna med en lika hög värmeproduktion från panelerna under årets kalla månader.

  Blir effektivare

  Till fördelarna hör också att man får en betydligt högre verkningsgrad med kombinerade paneler. Dels eftersom traditionella paneler bara tar vara på 15 procent av solenergin. Men också på grund av att traditionella paneler inte blir lika effektiva när de blir varma. Tack vare kontinuerlig genomströmning av kall vätska kyls panelerna ner och blir därmed effektivare när det kommer till att generera el, samtidigt som den kalla vätskan värms upp i panelerna och genererar värme.

  Vilken värmelösning man till slut ska satsa på beror främst på hur de lokala förutsättningarna ser ut. Har man redan en biopanna i sitt värmesystem så har man troligtvis redan en mycket billig uppvärmningsmetod, som kan vara svårslagen. Men samtidigt kan en sådan kund också vara intresserad av att kombinera sin panna med värmealstrande paneler för att man ska slippa att elda under sommarmånaderna.

  – Så gör många som installerar solceller redan i dag, men då använder man i stället el för att värma upp sitt varmvatten, säger Mats Fimmerstad.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen