Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 april 2018

  Nya produkter gror i Lantmännens växthus

  Ett kemskydd för brunnarna som ska öka sprutningsradien, gps-sändare som håller koll på djuren och en digital tjänst för växtrådgivning. Det är bara några av innovationerna som har skapats i Lantmännens Växthus. Nu ska utvecklarna fila vidare på sina koncept inför lanseringarna.

   Anton Ölund i Hedemora hade klurat på sin idé en tid, och testat den på olika personer. Med det var först när han kom i kontakt med en Lantmännensäljare och blev tipsad om affärsutvecklingsprogrammet som idén började gro på allvar.
  Bild 1/2 Anton Ölund i Hedemora hade klurat på sin idé en tid, och testat den på olika personer. Med det var först när han kom i kontakt med en Lantmännensäljare och blev tipsad om affärsutvecklingsprogrammet som idén började gro på allvar. FOTO: Anders Fällman
   Brunnsskyddet kommer dels att tillverkas i färger till stöd för cancerforskningen, men kan också fås med egna färger och tryck, berättar Anton Ölund.
  Bild 2/2 Brunnsskyddet kommer dels att tillverkas i färger till stöd för cancerforskningen, men kan också fås med egna färger och tryck, berättar Anton Ölund. FOTO: Privat

  Växthuset är ett utvecklingsprogram inom Lantmännen, som vänder sig till medlemmar, kooperationens anställda och till externa entreprenörer, där man får hjälp med att utveckla sin affärsmodell.

  – Vi tycker att det är kul att stödja innovationer inom lantbruket. Vi är ju en kooperation och om det finns lösningar som lantbrukare kan tjäna pengar på så kommer vi också tjäna på det i det långa loppet, säger Jacob Söderström, programansvarig.

  Kemhatten minskar zonen

  I den sjunde omgången av Växthuset har tio idéer testats. En av dessa är utvecklad av spannmålsodlaren Anton Ölund.

  Han har utvecklat kemhatten, ett skydd som ska minska ner på den zon som i dag inte får besprutas runt åkerbrunnarna.

  – Det är ett ganska stort område som ska lämnas obesprutat och som i värsta fall kan förstöra hela fältet. Kan man sätta på ett skydd ska det inte vara några problem att spruta, säger Anton Ölund, som nu ska försöka få sin idé godkänd tillsammans med Lantmännen.

  Skyddet, som är globformat, är två meter i diameter. Materialvalet är inte bestämt, men hittills har glasfiber lyfts fram som det bästa alternativet eftersom det är lätt att handskas med i små serier.

  – Hur fort det går att få ut det på marknaden beror på myndigheterna. Men jag tycker att det borde kunna vara klart till våren, så att man kan testa den i praktiken och få bort barnsjukdomar.

  Digitala lösningar

  Andra innovationer är fortfarande hemliga, men flera av dem har ett digitalt fokus. Erik Öhlund har tillsammans med Viktor Andersson, utvecklat en gps-baserad produkt som ska förenkla den dagliga djurtillsynen i fält.

  – Det är ungefär som när din GPS mäter hur många steg du tar. På samma sätt indikerar den här apparaten att djur som kanske inte rör sig kan ha fått något problem.

  Nästa steg är att trimma in produkten inför lanseringen. Han tror att tekniken ligger rätt i tiden med tanke på att allt fler ska dela på den dagliga tillsynen i takt med att gårdarna blir större.

  Snabb återkopppling

  Internt på Lantmännen har det även utvecklats en ny växtrådgivningstjänst, som går ut på att korta informationsvägarna och skapa en samlad databas över ogräs, svamp och rådgivning. I tjänsten, som ska släppas lagom till nästa säsong, är det även möjligt att kommunicera med sin rådgivare genom att skicka bilder och filmer.

  – Många som ringer in ser något på bladet men har svårt att förklara hur det ser ut. Vi vill skapa ett samlat ställe som gör det lättare att avgöra om man kan lösa problemen direkt på platsen eller om man måste åka ut. Bonden behöver dessutom ofta väldigt snabba svar, säger Emelie Ekholm som har utvecklat tjänsten tillsammans med växtodlingssäljaren Gustav Wennerberg Eriksson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen