Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 november 2018

  Nya produkten som äter upp oljespillet

  Här är pulvret som bryter ner ditt oljespill till koldioxid och vatten på några dagar. Den nya specialkuren upptäcktes av misstag och har nu mynnat ut i en ny skogs- och jordbruksprodukt som snart kan vara ute i handeln.

   En viktig del av produktutvecklingen har gått ut på att bestämma hur stor preparatpåsen behöver vara. En liter av preparatet ska kunna absorbera tolv liter olja, och tanken är att påsen ska vara återförslutningsbar.
  Bild 1/4 En viktig del av produktutvecklingen har gått ut på att bestämma hur stor preparatpåsen behöver vara. En liter av preparatet ska kunna absorbera tolv liter olja, och tanken är att påsen ska vara återförslutningsbar.
   Efter att en privatperson hade upptäckt ett oljeutsläpp strödde Tommy Blom ut ett kilo av sitt enzympreparat. En vecka senare besökte de platsen igen och kunde konstatera att det enbart fanns kvar korkrester på platsen.
  Bild 2/4 Efter att en privatperson hade upptäckt ett oljeutsläpp strödde Tommy Blom ut ett kilo av sitt enzympreparat. En vecka senare besökte de platsen igen och kunde konstatera att det enbart fanns kvar korkrester på platsen.
   I försök ska uppsugningseffekten vara så stark att det motsvarar att en 90 kilos person ska kunna stå på materialet i åtminstone 15 minuter utan att bli kladdig vid ett oljespill, vilket gagnar både människor och djur som rör sig i naturen där oljespillet har läckt ut.
  Bild 3/4 I försök ska uppsugningseffekten vara så stark att det motsvarar att en 90 kilos person ska kunna stå på materialet i åtminstone 15 minuter utan att bli kladdig vid ett oljespill, vilket gagnar både människor och djur som rör sig i naturen där oljespillet har läckt ut.
   Tommy Blom.
  Bild 4/4 Tommy Blom.

  På marknaden finns det gott om produkter som har kommit till av misstag. Dissoil, som utvecklar en produkt för oljesanering, skapades bildligt som en konsekvens av en reaktion i ett garage där Uppsalakemisten Johan de Faire hade ställt en säck enzymer på asfaltsgolvet. När han efter ett tag lyfte på säcken upptäckte han till sin stora förvåning att enzymerna hade brutit ner oljan i asfalten och gjort den gråvit.

  Johan de Faire reagerade inte mycket mer på det, förrän han kom i kontakt med Tommy Blom som har sin bakgrund inom skogsindustrin och tillsammans började de båda blivande kompanjonerna skissa på lämpliga användningsområden.

  Huvudspåret var att om enzymerna nu var så bra på att bryta ner oljan i asfalten, borde man då inte kunna använda enzymet för att tillverka en produkt som är idealisk för oljespill?

  Blandas med korkströ

  Sagt och gjort. Efter ytterligare efterforskningar har det nystartade företaget nu tagit fram en produkt som innehåller en blandning av korkströ och det hemliga enzymet. Korkströ är sedan tidigare en vanlig absorbent vid oljespill, som tillverkas genom att korkrester mals ner till ett pulver som tryckbehandlas under värme så att cellerna sprängs, ungefär som popcorn.

  – Det gör att de kan suga upp olja och behålla det stenhårt, säger Tommy Blom.

  När korken drar åt sig oljan påbörjar enzymerna nedbrytningsprocessen direkt, och kvar blir endast enkla molekyler som koldioxid och vatten, enligt företaget.

  Tog sju dagar

  Under arbetets gång har bland annat Skogforsk testat preparatet på hydrauloljor. Blandningen har dels strötts ut i utgrävda jordprover från skogsmark, skogsvägar och skogsvattendrag.

  I det sistnämnda försöket upptäckte man till sin stora förvåning att oljan bröts ner på bara sju dagar.

  – Enzymerna triggas i gång av vatten, och finns det vatten i obegränsad mängd så går det jättefort. Är det däremot snustorrt, som under förvaringen i plastpåsen, så händer det ingenting. Men det räcker med lite dagg för att det ska starta, säger Tommy Blom.

  Lars Högbom, som har lett Skogforsk studie, har svårt att bedöma när en färdig produkt kan finnas ute på marknaden, men säger att preparatet såg ut att göra jobbet i Skogforsks labbförsök.

  Vilka resultat kunde ni se?

  – Vi gjorde en studie där vi tog markprover från skogsmark och hällde på olja, vatten och absorberingsmedel och så vägde vi det igen för att se hur mycket som försvann på en vecka. Det vi kunde se var att oljan bröts ner i labbmiljön, säger Lars Högbom.

  Eftersom nedbrytningsprocessen går snabbare i vatten finns det även stora förhoppningar på att produkten ska kunna användas vid stora oljeutsläpp till sjöss. Preparatet har även testats på diesel och en rad andra oljeprodukter med likvärdiga resultat.

  – Vi tror att det här kan bli hur stort som helst. I dag har skogsbruket tillgång till absorbenter som man strör ut i skog och mark, och som man sen måste sanera och köra på deponi. Då säger det sig själv att många struntar i det. Vår absorbent kan enkelt förvaras i en liten påse som inte stör, och som man sen strör ut, säger Tommy Blom.

  Planen är nu att bygga en mindre pilotfabrik i Uppsala som ska påbörja produktionen i början av nästa år. Förutom skogsindustrin, jordbruket och sjöfarten experimenterar företaget även med förpackningar för entreprenadsektorn och stora tunnelbyggen.

  – Vi har testat på många olika oljor, och ju högre upp de är i krackningen desto fortare går nerbrytningen, så asfalt är det som är mest svårsmält och som tar längst tid, säger Tommy Blom.

  Fakta: Enzym

  Enzymer är proteiner som katalyserar, vilket innebär att de ökar eller minskar hastigheten på en kemisk reaktion. Enzymer används bland annat i läkemedel men också i vissa produkter som tvättmedel, där de underlättar nedbrytningen av protein och fettfläckar på kläderna. Men olika enzymer är också viktiga för människor och djurs matspjälkningssystem. Det är ett av dessa enzymer, som finns i naturen, som har massproducerats för att blandas upp med korkspillet i Dissoils produkt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen