Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 oktober

  Scania testar solcellssläp

  140 kvadratmeter solceller ska ge laddhybridlastbilen extra räckvidd.

  FOTO: Kjetil Loeite

  Hydrema uppdaterar populär dumper

  • Hydremas 912G-serie får nu Cummins nyaste Steg 5-motor på 147 hästkrafter som också är godkänd för att köra på ren HVO. Maskinen har också fått en ny elektronikskt styrd kylfläkt som enligt tillverkaren både sparar bränsle och minskar bullret. Det har också gjorts flera förbättringar när det gäller säkerhet, förarkomfort och servicetillgänglighet, enligt tillverkaren. Dumpern kan också förses med ett trepunktsfäste längst fram.

  FOTO: Scania

  Scania testar solcellssläp

  Ett 18 meter långt släp klätt med 140 kvadratmeter solceller ska bidra med el till en Scania med laddhybridteknik. Metoden som ska testas nu ska i teorin sänka bränslekostnaderna med mellan 5 och 10 procent i Sverige. I Spanien där det är betydligt soligare med det dubbla. Dessutom kan släpet, som har en beräknad årsproduktion på 14 000 kWh leverera till det vanliga elnätet när det inte är ute och rullar. – Att driva våra lastbilar via solel hade varit ett stort genombrott för lastbilsindustrin som arbetar hårt för att sänka sina koldioxidutsläpp, säger Eric Falkgrim, Technology Leader in Vehicle Design, Scania R&D i ett pressmeddelande.

  FOTO: Swekip

  Steg V-lastare från Swekip

  Nu kommer en ny serie hjullastare med Steg V-motorer från Swekip. Först ut är modellerna 2350 och 2880. Den mindre lastaren har en 3-cylindrig diesel på 45 kw och en lastkapacitet på 2300 kilo. Priset är 269 000 kronor. 2880 har en fyrcylindrig diesel på 55 kw och en lastkapacitet på 2800 kilo. Priset för den är 319 000 kronor. Maskinerna är konstruerade och designade av Umeåföretaget Swekip men tillverkas i Kina.

  FOTO: BMF

  Nytt skogsekipage från BMF

  Estländska BMF släpper nu en ny vagn, BMF 18T1Pro, med kapacitet på upp till 18 ton samt en ny teleskopkran, BMF 800, som har en räckvidd på 8 meter och en lyftkapacitet på 2,2 ton vid 4 meter och vid fullräckvidd 1 ton.

  Ny våg för timmerkranar

  Nya Tamtron ONE Timber finns i två versioner, dels SG med en nyutvecklad våglänk, dels C med hydrauliska våglänkar med slanganslutning. Systemet synkar sedan automatisk med en ny molnlösning som ska ge alla kunder möjlighet att både se och administrerar vågdata från vilken uppkopplad skärm som helst.Fler entreprenadnyheter från veckan:Små skotare allt svalarePonsse bromsar tillverkningenNya hjullastare från BobcatNu släpps Volvos ellastare i Sverige

  Relaterade artiklar

  Till toppen