Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 1 mars 1999

  Nya modeller från New Holland

  Att hålla reda på New Hollands traktorbeteckningar kräver sin man. Nu har tre nya serier lanserats.

  New Holland har lanserat tre nya serier, och dessutom en kompletterande modell i TS-serien, och då är det tillfälle att repetera hur det hänger ihop. Vi försöker:
  TL heter en serie traktorer tillverkade i Italien som ersätter de modeller som tidigare hade nummer som slutade på -35 i Fordblå färg och beteckningen L plus nummer i Fiats terrakottafärg.
  Modellbeteckningen TL är nu gemensam eftersom Ford- respektive Fiatnamnen fasas ut och ersätts med New Holland. Fast det går fortfarande att välja blått eller terrakotta.
  TL-seriens fyra modeller omfattar effektklasserna 48-70 kW (65-95 hk).

  Kompakta traktorer
  Hösten 1997 lanserade New Hollande en serie som heter TNF. Det är smalbyggda traktorer avsedda för bruk i fruktodlingar. I Sverige kallar importören Söderberg & Haak dem för City. De här modellerna, också tillverkade i Italien, har en Super Steerframaxel som följer med vid styrutslag vilket ger liten vändradie.
  Nu lanseras serien TN-D som närmast kan jämföras med TNF med normal spårvidd och trecylindrig motor. Resultatet är en kompakt och välutrustad traktor, särskilt om man botaniserar i tillvalslistan som bland annat omfattar elreglerad trepunktslyft. Traktorn är lågbyggd, 2,40 m, men till priset av en kardantunnel i hyttgolvet. Den finns bara i fyrhjulsdrivet utförande.
  För att göra New Hollands samling av bokstavskombinationer komplett så finns TN-D också som TN-S, det vill säga en TN-D med Super Steerframaxel. S-modellen har också TNF:s finess med automatisk behovsanpassad in- och urkoppling av fyrhjulsdriften.

  Tre 100-hästare
  Den 1997 presenterade TS-serien har kompletterats med TS 115, en traktor med New Hollands 7,5-liters sexa som här i turbolöst utförande ger 74 kW (100 hk). Sedan tidigare finns med samma effekt TS 110 med turboförsedd 5-liters fyra och de minsta modellerna i M/60-serien (M100/8160), också med stora sexan. New Holland har nu alltså tre 100-hästare med olika längd och vikt.
  Två transmissioner finns att välja mellan till TS 115, en med snabbväxel som ger 24/24 hastigheter och en fyrstegs powershift med 16/16. Båda har fram/back med urkopplingsknapp i spaken. Priset med powershift är 464 700 kronor.
  TS-serien består i övrigt av tre modeller i effektområdet 60-74 kW (80-100 hk) med fyrcylindriga motorer. De kom till Sverige i början av 1998 och ersatte New Hollands 40-serie (ursprungligen Fords). Den sexcylindriga 7840 fick dock leva kvar tills nu då TS 115 gör entré.

  Lars Vernersson
  TS 115 ersätter New Holland 7840. Båda har sexcylindriga motorer på 100 hk, men TS 115 den stora varianten på 7,5 liter.
  Avgasrör vid hyttstolpen och gemensam TL-beteckning är nytt på New Hollands TL-serie jämfört med L/35-serien.

  Relaterade artiklar

  Till toppen