Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 april 2019

  Nytt förredskap underlättar sådden

  Såmaskinen Cirrus får ytterligare ett förredskap med de vågformade Minimum TillDisc-tallrikarna som ska sönderdela växtrester och växande bestånd med ett radavstånd på 16,6 centimeter framför såbillarna.

  De vågformade tallrikarna ska, enligt tillverkaren, flytta betydligt mindre jord jämfört med många konventionella tallrikskultivatorer, och lyfts fram som ett effektivt alternativ i problemområden med resistensrisk och högt ogrästryck.

   Enligt tillverkaren är det endast vid de vågformade tallrikarna, som ligger i linje med såbillarna, som växtrester och levande bestånd skärs av.
  Enligt tillverkaren är det endast vid de vågformade tallrikarna, som ligger i linje med såbillarna, som växtrester och levande bestånd skärs av. FOTO: Amazone

  Skärs av

  Den svenska återförsäljaren, Söderberg och Haak, påpekar att spillsäden och ogräset ofta får tid att gro efter jordbearbetningen, vilket gör att många väljer att utföra en kemisk bekämpning innan jorden lämnas ifred fram tills sådden. I och med detta förskjuts sådden av följdgrödorna närmare växtvilan.

  Men eftersom jorden i det här exemplet endast skärs upp och uppluckras framför såbillen ska Amazones nya Cirrus-redskap motverka förnyad ogräsetablering, och samtidigt borga för att jordförflyttningen blir minimal i samband med sådden.

  Enligt tillverkaren är det endast vid de vågformade tallrikarna, som ligger i linje med såbillarna, som växtrester och levande bestånd skärs av. I grödor som redan har etablerats kan samtidigt andra åtgärder utföras som reparationsåtgärder eller insådd av blandsäd.

   Amazone Cirrus kan levereras med ett stort utbud av förredskap.
  Amazone Cirrus kan levereras med ett stort utbud av förredskap. FOTO: KuG

  Minimerar jordklumparna

  Vid torra förhållanden ger Minimum TillDiscen däremot en mer konserverande kultivering, eftersom jorden endast bearbetas direkt framför såbillen. På fuktiga och kletiga jordar drar redskapets vågformiga tallrikar samtidigt, enligt tillverkaren, inte upp lika många jordklumpar till ytan jämfört med andra tallrikar. Dessutom kräver redskapet inte lika mycket dragkraft, vilket minskar bränsleförbrukningen.

  Cirrus kan i dag levereras med ett stort utbud av förredskap, men kan också levereras helt utan den här typen av tillvalsutrustning för de kunder som hellre vill det.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen