Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 oktober 2019

  Nya metoden dödar blasten med el

  Laholm

  För potatisodlarna börjar det bli bråttom att hitta alternativ. När den aktiva substansen dikvat, som ingår i Reglone, försvinner från marknaden nästa år ställs odlarna inför stora utmaningar. ATL har tittat närmare på Zassos blastdödare och andra metoder som ska stoppa knölarnas tillväxt.

   Generatorn som alstrar strömmen sitter monterad i den bakre trepunktslyften.
  Generatorn som alstrar strömmen sitter monterad i den bakre trepunktslyften. FOTO: Anders Nilsson

  Xpower, framtagen av det schweiziska företaget Zasso, som marknadsförs i ett partnerskap via CNH koncernen, dödar blasten på elektrisk väg. En elektrisk spänning på upp till 7 000 volt leds via applikatorer ner genom plantans blast och rotsystem och spränger plantans cellväggar.

  En efterföljande rad sluter den elektriska kretsen och leder tillbaka strömmen till aggregatet via marken och andra plantor.

   Två rader applikatorer leder strömmen genom plantorna och marken. Arbetsbredden är tre meter.
  Två rader applikatorer leder strömmen genom plantorna och marken. Arbetsbredden är tre meter. FOTO: Anders Nilsson

  Strömstyrka och spänning väljs efter den planta som ska dödas. Plantor med stort vätskeinnehåll och mindre rotsystem kräver mindre elektrisk energi, som till exempel potatis, än större vedartade växter. Aggregatet kan användas till all växtlighet som ska totalbekämpas men ska också passa bra för att avbryta tillväxten i potatis. För kommersiella odlare är detta nödvändigt för att potatisen ska bilda ett fast skal som gör att man kan plocka upp dem med maskin.

  Själva aggregatet med applikatorerna monteras i traktorns frontlyft, medan den elektriska strömmen skapas av en generator placerad i den bakre trepunktslyften. Körhastighet och spänning anpassas helt efter grödans egenskaper.

  – Redan efter 20 till 30 minuter börjar man kunna se hur plantan börjar vissna, säger Anders Mårtensson, som är precisionsodlingsspecialist på CNH.

   Rema Envimaxx rycker loss stjälkarna från potatisplantan och avbryter tillväxten omedelbart.
  Rema Envimaxx rycker loss stjälkarna från potatisplantan och avbryter tillväxten omedelbart. FOTO: Anders Nilsson

  Aggregatet finns i arbetsbredder på upp till tre meter.

  Men det finns även andra sätt att stoppa knölarnas tillväxt. Rema Envimaxx är en mekanisk blastryckare som rycker loss blasten från knölarna. Två längsgående plåtar pressar mot sidorna på potatiskupan. Samtidigt klämmer två hydrauliskt drivna bakåtgående sammanpressade gummiremmar fast blasten mellan remmarna och drar den bakåt.

  Att blasten rycks loss bakåt gör att inga knölar följer med upp ur potatiskupan, utan i stället stannar knölarna kvar i marken. Samtidigt som blasten rycks bort skär en underliggande kniv av plantans rotsystem och tillväxten i plantan avbryts omedelbart.

   Potatisstjälkarna kläms mellan två gummiband som drar stjälken bakåt och rycker loss den från knölarna.
  Potatisstjälkarna kläms mellan två gummiband som drar stjälken bakåt och rycker loss den från knölarna. FOTO: Anders Nilsson

  – Just att tillväxten i plantan avbryts omedelbart med metoden är den stora fördelen med systemet. Särskilt i utsädesodlingar där tillväxten skall avbrytas i förtid kan det vara besvärligt att få plantan sluta växa. Att stjälken rycks bort från knölarna gör också att risken för smitta minskar. Redan efter tio dagar är knölarna skalfasta och lagringsdugliga, säger Kurt Ødegaard, på danska Mertz A/S som marknadsför maskinen i Sverige.

  För att optimera funktionen rekommenderas en frontmonterad blastkross och att stjälkar på cirka 30 centimeter lämnas kvar.

  Maskinen finns i arbetsbredder från två till åtta rader och priset för en fyrradig maskin ligger på 750 000 danska kronor, det vill säga drygt en miljon svenska kronor.

  ATL tittade närmare på Zassos redskap på Simamässan i våras.

   Zasso Xpower dödar blasten med elektricitet. Strömmen leds via den främre raden applikatorer genom plantorna och marken och tillbaka till aggregatet av den bakre raden applikatorer.
  Zasso Xpower dödar blasten med elektricitet. Strömmen leds via den främre raden applikatorer genom plantorna och marken och tillbaka till aggregatet av den bakre raden applikatorer. FOTO: Zasso group

  Relaterade artiklar

  Till toppen