Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 november 2019

  Nya lösningar för att kartlägga jorden och markpackningen

  Hannover

  Skok Agro är en nystartad ukrainsk tillverkare av jordbruksutrustning, som bland annat har kommit att specialisera sig på produkter för jordprovtagning.

   Markprovtagaren kan monteras exempelvis bak på en fyrhjuling eller en pickup.
  Markprovtagaren kan monteras exempelvis bak på en fyrhjuling eller en pickup. FOTO: Fredrik Stork

  Det senaste tillskottet är jordprovtagaren Romashka, som är ett hydrauliskt system som enkelt kan monteras bak på exempelvis en fyrhjuling eller en pickup.

  Utrustningen tar jordprover på 10-35 centimeters djup, och ska vara så stark att den även kan bryta igenom de komplexa ukrainska jordarna, får vi höra i företagets monter på Agritechnica.

  Läser markpackningen digitalt

  Företaget grundades för fyra år sedan, och har förutom jordprovtagningsutrustningen, även tagit fram en väderstation och ett digitalt instrument för att mäta markpackningen. Till detta utvecklar företaget även mjukvara. Markpackningsmätaren ska klara av mätdjup upp till 60 centimeter med en centimeters noggrannhet på varje mätsteg. All data som samlas in kategoriseras sedan utifrån provtagningspunktens GPS-koordinat, och skickas därefter automatiskt till en server med hjälp av mobilnätet.

  Det gör i sin tur att man som kund ska kunna få en väldigt bra kartbild av nuläget, inklusive rekommendationer om hur man kan förbättra sina fält.

  Företaget har i dag återförsäljare för sina lösningar i flera länder i Europa, men även i USA och Australien.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen