Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 november 1998

  Nya krav på flytgödselspridare

  Miljöteknikdelegationen har i samarbete med lantbrukets organisationer tagit fram en kravspecifikation för flytgödselspridare. På så vis vill man bidra till att nya mer miljöanpassade spridare kommer ut på marknaden och att de används av fler, så att de negativa miljöeffekterna från spridningen minskar.
  – Det är tre saker vi fokuserar på, säger Carl-Magnus Petterson, Miljöteknikdelegationen.
  – Man ska sprida den bestämda givan, man ska ha möjlighet att montera olika typer av spridningsutrustning, och man ska ha möjlighet att begränsa markpackningen.
  Gödseln ska placeras i band med släpslangar och dessutom ska det gå att montera myllande spridningsutrustning. Däcken ska klara ner till 0,6 bars ringtryck vid full last och spridaren ska kunna förses med utrustning som gör att ringtrycket kan justeras från förarplatsen. Leverantören av spridaren ska ange den fyllnadsgrad hos tanken som ger en axellast av högst 6 ton per axel.
  Bakom kravspecifikationen står LRF, Sveriges Maskinringar, Ragn-Sells Agro, Odal, Hushållningssällskapen, Ekologiska Lantbrukaren och Svenska Lantmännen. Dessa organisationer ska nu se till att spridare som uppfyller kravspecifikationen tillverkas och säljs, och att spridardemonstrationer ordnas till våren.
  – Delegationens uppgift är att vara ett smörjmedel mellan tillverkare och användare så att genomslaget för miljövänlig teknik underlättas, säger Carl-Magnus Petterson.
  Kravspecifikationen i sin helhet finns på Internetsidan http://miljoteknik.nutek.se
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen