Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 mars

  Nya koldioxidappar, balpressar och sågverkslösningar

  Laserljus, pressar och appar som ska hjälpa till att kartlägga gårdarnas koldioxidutsläpp. Här är veckans tekniknotiser.

  FOTO: McHale

  Nya pressar från McHale

  Nya V6, från McHale, kommer i två nya modeller, med och utan snittaggregat. Produkten, som lanserades i sitt första utförande för över tio år sedan, har fått en rad uppdateringar med fokus på högre materialintag.

  McHale berättar att huvudpunkten för pressen är en större snittmotor, inmatningsskruv och en delad knivbrygga med 15 knivar, där man kan ta bort varannan kniv hydrauliskt. Pressen har även en ny nätlindning, samma som på Fusion 3 plus, som har en hydraulisk försträckare som ska vara bättre.

  Smörbara lager i bakluckan samt tillvalet centralsmörning finns också att tillgå, liksom en ny balkick som balarna rullar ut på. Mest iögonfallande spås dock de nya skyddspanelerna bli, som har fått en ny fräsch design.

  FOTO: Valio

  App ska kartlägga utsläppen

  Carbo Farm Calculator är en ny app från Valio som ska rullas ut till alla 4 700 mjölkbönder inom mejeriföretaget. Med systemet kommer företagets bönder att kunna mäta och följa upp sina koldioxidutsläpp.

  Målet är på sikt att appen ska bidra till att göra Valios produktion helt fossilfri. Hittills har pilotstudier och andra uppskattningar visat att gårdar som arbetar systematiskt kan minska sina utsläpp med 30 procent redan inom fem år.

  Förutom kolbindande jordbruk och ökade skördar lyfter Valio bland annat fram effektivare gödselhantering och omställning till förnybara bränslen som viktiga fokusområden.

  Appen har granskats och godkänts av det utomstående företaget Carbon Trust, och enligt Valio är målet att alla anslutna gårdar ska börja använda systemet inom fem år.

  Nytt lantbruksdäck från BKT

  V-Flexa är en ny produkt från BKT som tillhör generationen flotationdäck med VF-teknologi, så kallad Very High Flexion. Däcket ska lämpa sig för flera typer av maskiner som spridarvagnar, tankvagnar och gödseltunnor.

  VF-teknologin ska göra däcket optimalt för tunga vägtransporter, eftersom det finns möjlighet att bära samma last, men med ett lufttryck som är 30 procent lägre än hos ett standarddäck i motsvarande dimension. Förutom FV-teknologin har däcket också ett mönster med stålbälten som ska ge ökad motståndskraft mot stötar. Dessutom ska den överdimensionerade kontaktytan också ge en bra viktfördelning som är skonsam mot jorden.

  V-FLEXA finns idag i storleken VF 600/55 R 26.5.

  FOTO: Trak-Met

  Laserljus på bandsågverk

  Laserljus är senast ut i raden av tillbehör till bandsågverket Trak-Met. Med hjälp av laserljuset blir det framför allt enklare att lägga det första snittet eftersom man ser i vilken höjd som snittet kommer att skära genom barken. Trak-Met är utvecklat för professionella användare, och finns i både stationärt och mobilt utförande, samt med el- eller bensindrift. Sedan starten i slutet av 1990-talet har företaget tillverkat mer än 13 000 maskiner.

  ATL TV: Mikael Svensson fick en flygande start med sitt sågverk – nu växer högarna med barkborrevirke på sågbacken

  Relaterade artiklar

  Till toppen