Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 november 2018

  Nya gristoan ska ge bättre livsmiljö

  Hannover

  Big Dutchmans nya gristoa lyfts fram som en av de stora innovationerna på Eurotier i Hannover. Toaletten påminner om ett vanligt motionsband och ska effektivt separera urinen från större fraktioner.

   Pig T är namnet på Big Dutchmans nya gristoalett som effektivt separerar urinen från de större fraktionerna.
  Bild 1/3 Pig T är namnet på Big Dutchmans nya gristoalett som effektivt separerar urinen från de större fraktionerna.
   Här syns en genomskärning av golvet. Under mattan syns rännorna som styr urinen mot uppsamlingsröret.
  Bild 2/3 Här syns en genomskärning av golvet. Under mattan syns rännorna som styr urinen mot uppsamlingsröret.
   Uppsamlingsrören kan sedan länkas ihop mot en huvudledning.
  Bild 3/3 Uppsamlingsrören kan sedan länkas ihop mot en huvudledning.

  På så sätt tänker sig Big Dutchman att grisarna ska få en bättre livsmiljö samtidigt som personalen som arbetar i stallarna ska få en bättre arbetsmiljö.

  Produkten väntas komma ut på marknaden om något år och kommer att ha samma mått som många av standardboxarna på marknaden.

  Själva rullbandet är i sin tur tillverkat av plast och har tillräckligt stora glipor mellan länkarna för att urinen ska rinna igenom. Väl igenom rinner urinen sedan vidare i rännor till en huvudledning.

  Bajset skrapas däremot av i samband med att bandet sätts i rullning.

  – Detta blir mer hygieniskt för djuren eftersom den separerar urinen från bajset. Bandet går runt varannan eller var tredje timme, och den stora vinsten blir att man slipper ammoniaken i miljön, säger Adrian Carlos, som arbetar med företagets försäljning i Australien och Asien.

  Big Dutchman har valt att kalla sin produkt för Pig T, där T:et ska stå för just toalett. Enligt försäljningskollegan Tomaiso Li ska produkten i många avseenden vara unik på marknaden. Det närmaste konceptet som han känner till är den svenska produkten Moving Floor som ATL har rapporterat om många gånger tidigare. Men det är också en produkt, påpekar Tomaiso Li, som i första hand är framtagen för kalvar.

  Rena boxar

  Enligt Big Dutchman kommer djuren att kunna befinna sig i boxen hela tiden utan risk för att skada golvet, och eftersom golvet rengörs kontinuerligt får grisarna även en garantrat ren livsmiljö som bonus.

  Förutom vinsterna i arbets- och livsmiljön lyfter företaget även fram andra fördelar som att det blir enklare att använda fraktionerna i en biogasanläggning eller som gödsel på fältet.

  – Och eftersom fraktionerna separeras blir det även mindre lukt för grannarna, säger Tomaiso Li.

  Relaterade artiklar

  Till toppen