Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 februari

  Nya batterisågar för professionella användare

  Husqvarnas batteridriva motorsågar har seglat upp som ett fullvärdigt komplement för många professionella användare. Nu lanserar företaget två nya modeller.

   De omarbetade sågarna ska öppna upp för användningsområden som tidigare bara har varit möjliga för de bensindrivna modellerna.
  De omarbetade sågarna ska öppna upp för användningsområden som tidigare bara har varit möjliga för de bensindrivna modellerna. FOTO: Husqvarna

  Sågarna, som har omarbetats i grunden, ska med hjälp av nya batterilösningar ha samma kapacitet som sina bensindrivna motsvarigheter i 40-CC-klassen. Det ska i sin tur göra sågarna idealiska för röjningar och mindre avverkningar, enligt Husqvarna.

  Enligt företaget ska den nya utformningen öka kraften med mer än 30 procent jämfört med de batteridrivna modeller som företaget hittills har haft i sitt sortiment. Det ska i sin tur öppna upp för nya användningsområden som tidigare bara har varit möjliga att genomföra med bensindrivna motorsågar.

  För att nå full kapacitetsförbättring behöver sågarna utrustas med de nya batterierna BLi200X eller BLi300, beroende på vilken modell man väljer.

  Två modeller

  Produktlanseringen omfattar i det här fallet två nya motorsågar, 540i XP och Husqvarna T540i XP, varav den förstnämnda ska passa bäst för privata skogsägare för användning i förstagallringar eller mer eftersatta röjningar. Den sistnämnda T-modellen ska däremot främst vara designad för arborister.

  När det kommer till prestanda ska 540i XP alltså ha samma kapacitet som valfri 40-kubikare.

  Hur länge batteriet varar beror däremot på vilket arbete som utförs. Men enligt Husqvarna räknar företaget med att batterikapaciteten ska motsvara ungefär 50-100 procent av bensintanken på en motsvarande bensindriven modell.

  Vad gäller övrig utrustning leveras sågarna med den senaste X-Cut-kedjan som i det här fallet heter SP21G med 1,1 millimeter spårvidd.


  Kedjan är skräddarsydd för de båda modellerna och ska såga såga snabbare, smidigare och mer effektivt, och samtidigt ge mindre vibrationer och ha låg kickback.

  Relaterade artiklar

  Till toppen