Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 1 oktober

  Steget att köpa utomlands blev ett ”Super Move”

  Floda, Katrineholm

  Att få halmen från åkern ut till grisarna krävde för mycket maskiner och folk. Det tyckte Mattias Hultström som driver Fors Säteri. I Tyskland hittade de balsamlaren från tillverkaren Wilson som ser till att 2 500 rundbalar hamnar på rätt plats - och att en person kan göra jobbet.

  Det är slutet av augusti. Tröskningen har gått bra, och halmbalarna står i långa rader på ett av de största spannmålsfälten vid Fors Säteri i Floda. Det är dags för Wilson Supermove att börja plocka balar, som ska ut till grisgårdens fem olika anläggningar. Snabbt, smidigt och nästan ljudlöst har balarna hamnat i vagnen – hela tiden med föraren kvar i traktorn.

   Rätt maskin för att lösa halmbekymret fanns inte i Sverige, ansåg Mattias Hultström. Han fick snegla på vad kollegor gjorde utomlands och hittade till sist Super Move hos en återförsäljare i Tyskland.
  Rätt maskin för att lösa halmbekymret fanns inte i Sverige, ansåg Mattias Hultström. Han fick snegla på vad kollegor gjorde utomlands och hittade till sist Super Move hos en återförsäljare i Tyskland. FOTO: Cecilia Persson

  Gården öppnade plånboken för att kunna göra mer med färre maskiner och anställda. De föder upp 22 000 slaktsvin om året, har 210 hektar spannmålsodling och pressar cirka 2 500 rundbalar med halm per år. Halmlogistiken blev till sist för krävande.

  – Vi tyckte att det var alldeles för maskin- och arbetsintensivt. Det kunde gå åt två traktorer, två vagnar och lastare och tre man för att lasta halmbalarna. Det gick ändå inte särskilt fort. Med den här går det lika fort eller fortare och det behövs bara en man, säger VD Mattias Hultström.

  Vanlig på Nya Zeeland

  Den nya vagnen fungerar med hjälp av dubbelverkande hydraulventiler och saknar egen elektronik. Super Move rymmer totalt tolv rundbalar, sex stycken på varje sida som träs på vagnen i farten när lyftarmarna är nedfällda. Sedan hissas de upp i rätt läge, med halmen fastklämd och utan risk att rulla ner. De lastas av på samma sätt från hytten.

  Gården fick tag i Super Move hos en återförsäljare i Tyskland och för 34 000 euro var affären klar och vagnen hemma på sörmländsk mark.

  – Det är en vagnstyp som används mycket på Irland, Nya Zeeland och i Australien. Vi sa att vi provar. Vi kände – vad är det värsta som kan hända? Det gamla ekipaget hade vi ju kvar.

   – Vi har bara tre traktorer och vill använda dem så mycket som möjligt. Därför går den här traktorn med balplock på förmiddagarna och drar spannmålsvagnen vid tröskningen på eftermiddagarna, säger Mattias Hultström. Traktorn på bilden är en 6130R.
  – Vi har bara tre traktorer och vill använda dem så mycket som möjligt. Därför går den här traktorn med balplock på förmiddagarna och drar spannmålsvagnen vid tröskningen på eftermiddagarna, säger Mattias Hultström. Traktorn på bilden är en 6130R. FOTO: Cecilia Persson

  Det har gått över förväntan och som mest har den plockat 200 balar per dag. De är noga redan vid pressningen eftersom balarna behöver vara lika stora och hårt pressade. Med lastmaskinen grupperar de sedan balarna tre och tre direkt – så att balsamlaren kan plocka ännu snabbare.

  – Det är viktigt eftersom vi ofta kör en mil med halmen, så är det viktigt att den rullar mycket på väg.

   Gården pressar 2 500 rundbalar med halm varje år, och de pressar med en John Deere 960.
  Gården pressar 2 500 rundbalar med halm varje år, och de pressar med en John Deere 960. FOTO: Cecilia Persson

  De många vägtransporterna var på sätt och vis ett motargument till att köpa vagnen. Att stapla lastbilsflak med halm tog mycket tid och kraft, men samtidigt fick de med betydligt fler balar vid varje transport. Men det positiva med Super Move överväger med råge och förbättrar gårdens ekonomi, menar Mattias Hultström.

  – Vi har betydligt färre lastmaskinstimmar nu och vi får loss fler att jobba med annat och arbetsmiljön är säkrare.

  Fors Säteri plöjer inte marken och valde en vagn med 710-hjul för att kunna köra med lägre däcktryck och minska markpackningen.

  På Fors Säteri används Super Move ungefär tre veckor om året. Mattias Hultgren kan tänka sig att samarbeta med någon köttproducent som också kunde ha nytta av vagnen, eftersom den lika gärna kan plocka ensilagebalar.

   Vagnen manövreras från traktorhytten, saknar egen elektronik och drivs av dubbelverkande hydraulventiler.
  Vagnen manövreras från traktorhytten, saknar egen elektronik och drivs av dubbelverkande hydraulventiler. FOTO: Cecilia Persson

  Det blev bra att köpa vagnen utomlands, tycker Mattias Hultström. Konstruktionen är tålig och behöver inte mycket underhåll. Som ATL tidigare har rapporterat om, finns till exempel Anderson RBM PRO 2000, som har en mekanisk arm som för upp balarna automatiskt i farten på vagnen. Men Mattias Hultström fann sin favorit utanför Sverige.

  Fanns det inga bra alternativ hos de svenska återförsäljarna?

  – Nej det tyckte jag inte riktigt att det gjorde. De hydrauliska lastsäkringssystemen som finns löser bara en del av problemet. Visst, man slipper springa med spännband och surra men det går ändå åt folk, traktorer och lastmaskin. Det här är betydligt snålare med resurser.

   Gården valde till 710-däck för att kunna köra med lägre däcktryck. Hade de haft möjlighet att ändra något skulle de också ha valt till en dragbom för att kunna sidoförskjuta vagnen något vid lastningen.
  Gården valde till 710-däck för att kunna köra med lägre däcktryck. Hade de haft möjlighet att ändra något skulle de också ha valt till en dragbom för att kunna sidoförskjuta vagnen något vid lastningen. FOTO: Cecilia Persson

  Fors Säteri

  Föder upp grisar fördelat på fem anläggningar (tot 22 000 slaktsvin/år)

  Gården har ca 210 hektar åker – där det odlas spannmål som används till grisarnas foder, samt halm till strö. Gården äger också ca 300 hektar skog.

  Maskinpark:

  Tröska John Deere T 560

  Traktorer:

  John Deere 8400R

  John Deere 6215R

  John Deere 6130R

  Merlo TF 38.10 CS teleskoplastare

  Höstbruket

  Körs med Väderstad Topdown 500 kultivator och Väderstad Sprit 600 såmaskin.

  Vårbruket:

  Plöjs med en Kverneland EO 5-skärig onland-plog eller kultiveras, harvas 3 gånger med Väderstad NZE 900, sås med Väderstad Sprit 600 och vältas med Väderstad Rexius 940.

  Wilson Super Move

  Gården har en Monster Move 12 som kan lasta 12 balar.

  Egenskaper:

  Däck: 550/45-22.5 Diagonal

  Olastad vikt: 7000 kg

  Total vikt: 21 000kg

  FOTO: Cecilia Persson

  Hydrauliska bromsar

  Tandemaxlad

  Klarar plastade och oplastade balar

  Lastas på 3 till 4 minuter

  Lastas av på mindre än 1 minut.

  Behöver inga surrband

  Hanterar balar utan att skada dem

  Källa: Wilson

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen