Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 februari

  Ny unik allt-i-ett maskin under utveckling

  Test- och utvecklingsföretaget AVL håller på och utvecklar en ny unik allt i ett maskin som bygger på en flexibel bottenplatta som kan användas för en rad olika ändamål. I praktiken ska maskinen kunna byggas om från traktor till spruta. Men i förlängningen ska den även kunna köras helt autonomt som en robot.

   AVL:s flexibla plattform gör att den enkelt kan byggas om för en rad olika funktioner som minitraktor, växtskyddspruta och robot.
  AVL:s flexibla plattform gör att den enkelt kan byggas om för en rad olika funktioner som minitraktor, växtskyddspruta och robot. FOTO: AVL

  Det är inte bara österrikiska Syn Trac som skissar på flexibla plattformar. Som ATL tidigare har berättat siktar tillverkaren på att tillverka 25 traktorer nästa år, vilket är snabbt marscherat med tanke på att prototypen visades upp för bara drygt två år sedan.

  Hur långt det kommer ta innan österrikiska test- och utvecklingsbolaget AVL kommer nå ut på marknaden med sitt nya koncept vet vi däremot inte. Men företaget tror själva att en första modell kan lanseras redan inom några år.

  Batteriet kan skiftas

  Konceptet bygger i det här fallet på en flexibel plattform, som relativt enkelt kan anpassas för en rad olika ändamål. Det innebär bland annat att maskinen kan gå som traktor när hytten placeras mitt på plattformen eller som spruta när den placeras längst fram.

  Batteripacket i den flexibla bottenplattan är dimensionerat för att ge tillräckligt med energi för 4-6 timmars arbete, och ska i det här konceptet även kunna bytas ut på ungefär samma sätt man skiftar batteri i en fjärrkontroll.

  Det innebär i sin tur att man kan ha ett batteri på ständig laddning för att minimera laddtiderna. Men vill man i stället plugga in kabeln ska batteriet kunna laddas fullt på två timmar.

  Även större traktorer

  Av skisserna att döma blir stoleken i linje med många fordon som används inom vin- och trädgårdsnäringen, samt inom viss entreprenadverksamhet.

   Från minitraktor till växtskyddspruta. Plattformen kan milt utryckt beskrivas som mångsidig.
  Från minitraktor till växtskyddspruta. Plattformen kan milt utryckt beskrivas som mångsidig. FOTO: AVL

  Enligt AVL ska ekipaget kunna drivas på både fram- och bakhjulen, men också kunna gå fram genom krabbstyrning eller drivas på alla fyra.

  Målet är att konstruktionen ska testas inom kort, och så småningom vidareutvecklas till en kommersiell produkt.

  Som en av världens största test- och utvecklingsbolag inom fordonsindustrin utvecklar AVL i dag i dag lösningar inom allt från traditionella motorer och transmissioner till bränsleceller och nya batterilösningar. Företaget har sedan tidigare mångårig erfarenhet av traktorer och lantbruksindustrin, och ska även utveckla olika typer av elektriska hybridsystem till betydligt större traktorer.

   I förlängningen ska konceptet även kunna gå som robot.
  I förlängningen ska konceptet även kunna gå som robot. FOTO: AVL

  Relaterade artiklar

  Till toppen