Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 maj

  Ny tork ökar effektiviteten och intäkterna

  Trelleborg.

  En ny spannmålsanläggning med kontinuerlig tork är en viktig pusselbit för ökad effektivitet när nästa generation kliver in i familjeföretaget Svenssons Maskinstation & Verkstad AB.

  Torken från Alvan Blanch är hjärtat i spannmålsanläggningen på Åkaregården. Den kompletteras av tre spannmålssilor med en total lagringskapacitet på närmare 2 000 ton.

  Växtodlingen hos Svenssons Maskinstation & Verkstad AB hade vuxit ifrån gårdens befintliga satstork, som byggdes när arealen var mindre än en tredjedel av dagens.

  En ny tork behövdes och den yngre generationen, syskonen Rebecka Svensson och Ruben Svensson, tryckte på när generationsskiftet närmade sig och de skulle ta vid efter sin far och farbror.

  – Den gamla satstorken krävde mycket passning. Tid är en begränsande faktor och nu har vi fått en anläggning med hög kapacitet, säger Rebecka Svensson.

   Spannmålsanläggningen på Åkaregården. Torken från Alvin Blanch kompletteras med tre silor från Agremo, elevatorer och transportörer från Jema. Torken kommer monterad och klar med styrskåp och möjlighet till fjärrstyrning från valfri plattform.
  Spannmålsanläggningen på Åkaregården. Torken från Alvin Blanch kompletteras med tre silor från Agremo, elevatorer och transportörer från Jema. Torken kommer monterad och klar med styrskåp och möjlighet till fjärrstyrning från valfri plattform. FOTO: Marcus Frennemark
   Syskonen Rebecka Svensson och Ruben Svensson har gått in som delägare i familjeföretaget. Med på bilden är även nästa generation Svensson: Rebeckas döttrar Filippa och Isabelle samt Rubens dotter Alva.
  Syskonen Rebecka Svensson och Ruben Svensson har gått in som delägare i familjeföretaget. Med på bilden är även nästa generation Svensson: Rebeckas döttrar Filippa och Isabelle samt Rubens dotter Alva. FOTO: Marcus Frennemark

  Brodern Ruben Svensson instämmer:

  – Vi sparar in en persons arbete på rationell hantering, säger han.

  Syskonen jobbar heltid utanför företaget, hon som betkonsulent på Nordic Sugar och han som processingenjör hos Uniper.

  Ruben Svensson jämförde olika torkfabrikat och räknade noga på energiåtgången.

  – Jag ville ha mesta möjliga torkkapacitet för pengarna. Alvin Blanch var ensamma om att kunna styrka sina påståenden med oberoende tester av energiprestandan, säger han.

  Modellen man fastnade för heter DF 15200 och har kapacitet att torka 17 ton vete per timme, liktydigt med att sänka vattenhalten med fyra procentenheter vid 85 graders värme i torkluften.

   Silon blåses ren med fläkt.
  Silon blåses ren med fläkt. FOTO: Marcus Frennemark

  Spannmålen transporteras genom torken på ett genomsläppligt golv med luftspalter. På övre plan torkas materialet med varmluft, på nedre plan kyler kalluft ner den torkade spannmålen till lagringstemperatur. Luften från kylzonen återförs till torkzonen för att spara energi.

  Torkningsförloppet kan styras genom att reglera en eller flera av fyra parametrar: tjockleken på bädden, hastigheten på mattan, fläktens hastighet och temperaturen.

  Torken kompletteras med lagringskapacitet i tre konsilor, som valdes för att spara arbete och öka effektiviteten.

  – De blir inte dyrare än silor med flat botten, men vi blåser dem rena och slipper gå in i dem, säger Rebecka.

   Torkluften värms av en direktverkande gasbrännare på 1 MW.
  Torkluften värms av en direktverkande gasbrännare på 1 MW. FOTO: Marcus Frennemark

  Spannmålsanläggningen uppfördes i anslutning till en befintlig maskinhall och därmed kunde både tippgropen och utlastningen placeras under tak. Hallen ska inom kort byggas om, få betongväggar och utrustas med planlager som ytterligare ökar anläggningens kapacitet.

  Den totala investeringen landade på 4,85 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner var investeringsstöd.

  Alvin Blanch representeras i Sverige av Trelleborgsbaserade Groba Systems AB, en välbekant firma för Svenssons.

  – Det är naturligtvis ingen nackdel att vi kände varandra, men det var inte därför det blev affär. Vi handlade där vi fick mest för pengarna, säger Ruben Svensson.

   Alvin Blanch spannmålstork hos Svenssons Maskinstation & Verkstad.
  Alvin Blanch spannmålstork hos Svenssons Maskinstation & Verkstad. FOTO: Marcus Frennemark

  Svenssons byggde den varma och torra sommaren 2018, men det var hösten 2019 torken fick bekänna färg under en lång säsong.

  – Vi tröskade lin 10 december med minst 32 procents vattenhalt – mätaren på tröskan går inte högre – och det torkade vi ner till nio procent i två etapper, berättar Ruben.

  Energiåtgången ligger på 0,85 kWh mot förväntade 0,75 kWh per kilo borttorkat vatten, men bättre kan det bli, tror Ruben Svensson, när han fångat in några små energitjuvar.

  Anläggningen är byggd så att Svenssons kan legotorka åt andra utan att lägga in varan i gårdens silo, likväl som det är möjligt att ta emot spannmål för lagring på kortare eller längre tid utan att torken berörs.

  – Vi kan hyra ut lagringskapacitet och har ett bra läge med möjlighet att leverera direkt till båt, säger Ruben Svensson.

   Rebecka Svensson.
  Rebecka Svensson. FOTO: Marcus Frennemark

  Svenssons Maskinstation & Verkstad AB

  Basen är egen växtodling på 680 hektar åker där det odlas raps, vete, korn, sockerbetor och lin.

  Driver maskinstation, entreprenadverksamhet och åkeri samt en mångsidig verkstad, med kompetens även på kylanläggningar. Legotorkning och lagring åt BM Agri har tillkommit med den nya spannmålsanläggningen.

  Torken på Åkaregården är en Alvan Blanch DF 15200 som har frekvensstyrd torkfläkt och är utrustad med omrörare så att även gräsfrö kan torkas.

  Torkluften värms av en direktverkande gasbrännare på 1 megawatt.

   Ruben Svensson.
  Ruben Svensson. FOTO: Marcus Frennemark

  Torken från Alvan Blanch visades på Elmia 2015

  Relaterade artiklar

  Till toppen