Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 22 maj 2017

  Ny svensk lantbruksrobot på gång

  Inom kort väntas en prototyp av en ny svensk lantbruksrobot kunna visas upp. Systemet kommer inledningsvis att vara inriktat på ogräshantering, men ska i framtiden kunna hantera många olika sysslor på gården.

   Andra koncept. Flera robotkoncept har tagits fram de senaste åren. Hur stora likheter Ulf Nordbecks prototyp har med dessa vet vi först när han lanserar sin maskin.
  Andra koncept. Flera robotkoncept har tagits fram de senaste åren. Hur stora likheter Ulf Nordbecks prototyp har med dessa vet vi först när han lanserar sin maskin.

  – Vi ska bygga ett helautonomt system som kan agera på fälten och utföra de sysslor en jordbrukare behöver. Initialt innebär det ogräshantering, och i framtiden innebär det analys, precisionsbesprutning, gödning och även skörd, säger Ulf Nordbeck

  Den första målgruppen är små och mellanstora ekologiska radodlare. Idén kom efter att han träffat sin sambo som är vegetarian och främst handlar ekologiska grönsaker.

  Med bakgrund som IT-konsult inom bland annat elektronik, läkemedel och utbildning började han för tre år sedan fundera över hur den ekologiska odlingen, som ju kräver mera mekaniskt arbete, skulle kunna automatiseras.

  – Jag kunde inte förstå varför det inte är en massa små robotar som är ute och hjälper odlare.

   Säker. Affärsmässigheten är a och o för att lyckas ”Har man med det tänket tidigt så tror jag att det blir något…eller jag vet att det blir något", ler Ulf Nordbeck som står bakom Ekobot.
  Säker. Affärsmässigheten är a och o för att lyckas ”Har man med det tänket tidigt så tror jag att det blir något…eller jag vet att det blir något", ler Ulf Nordbeck som står bakom Ekobot. FOTO: Hans Dahlgren

  LÄS ÄVEN: Norsk robot fixar ogräset

  Många har stupat

  De senaste åren har en rad visioner och prototyper kring självgående traktorer och lantbruksrobotar presenterats. De fåtal som nått marknaden har inte fått något stort genomslag.

  Ulf Nordbeck är väl medveten om att många projekt stupat. För att lyckas tror han att det handlar om att hålla nere kostnaderna, ha den uthållighet som krävs för att få igen utvecklingskostnaderna, och att lyckas övertyga användarna om att våga byta arbetssätt.

  – Det gäller att kunna visa en kalkyl som attraherar, att det är något man tjänar på i längden.

   Den här radrensarroboten från Kongskilde visades på Agritechnica 2013.
  Den här radrensarroboten från Kongskilde visades på Agritechnica 2013. FOTO: Hans Dahlgren

  Måste vara flexibel

  För att nå dit menar han att affärstänket måste finnas med från första början. Systemet måste vara flexibelt och gå att bygga ut och variera på en mängd olika sätt.

  – Man måste kunna anpassa systemet efter behovet, att till exempel automatisk byta redskap och gå från lök till att rensa betraderna.

  LÄS ÄVEN: Robotsvärmar tar över sådden

   Denna innovation som utför ogräsbekämpning kommer i år att testas hos utvalda norska lantbrukare.
  Denna innovation som utför ogräsbekämpning kommer i år att testas hos utvalda norska lantbrukare. FOTO: Adigo

  Snart på marknaden

  Han är i dag själv i bolaget Ekobot, men samarbetar med leverantörer av kamerateknik för bildanalys och leverantörer av lantbruksteknik. Det finns en del kända namn, säger han, men inget han vill avslöja idag.

  – Mycket bygger på att vi använder robotanpassade versioner av befintliga redskap. Men vi filar också på nya sätt att rensa ogräs för att ytterligare effektivisera.

  Roboten kommer att heta Ekobot och finnas i olika modeller. Ulf Nordbeck tror att den kan finnas på marknaden om ett par år.

  – Vi har gjort förstudier av visionssystemet som visar att det fungerar och ska försöka komma igång och bygga systemet. Så vi hoppas ha en prototyp till hösten och kunna börja fälttesta säsongen 2018.

   Redskapsbäraren Robotti är en av få robotar som har nått marknaden. Den är tänkt till verksamhet som kräver liten dragkraft, som rensning i majs-, bet- och lökfält.
  Redskapsbäraren Robotti är en av få robotar som har nått marknaden. Den är tänkt till verksamhet som kräver liten dragkraft, som rensning i majs-, bet- och lökfält. FOTO: Agromek
   Fendts framtidsvision är kanske en av de mest innovativa robotskisserna som har presenterats.
  Fendts framtidsvision är kanske en av de mest innovativa robotskisserna som har presenterats. FOTO: Fendt

  Som bonus för våra läsare på webben delar vi också med oss av den här videon från Agritechnica 2015. I videon presenterar Bosch principen för en maskin som slår ner ogräset i marken.

  LÄS ÄVEN: Flygande spruta på ingång

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen