Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 maj 2018

  Ny strängläggare för höga hastigheter

  SIP Air 350 F är en nyutvecklad hydrauldriven pickupsträngläggare med 3,5 meter i arbetsbred. Strängläggaren är frontmonterad, men en fem meter bogserad variant är på väg att introduceras i Sverige till hösten.

  För den som väljer att kombinera en fram- och bakmonterad strängläggare blir arbetsbredden runt 8,5 meter.

  Under färd lägger det frontmonterade redskapet materialet åt sidan på behörigt avstånd från traktorn.

  – Produkten vänder sig framför allt till de som kör mycket till mjölkkor eftersom den ger ett väldigt rent foder utan sten och övrigt material, säger Martin Zetterman, säljare på återförsäljaren Närlant som planerar att presentera redskapet som sin stora nyhet under Borgeby Fältdagar i slutet av juni.

  Dyr i inköp

  Pickupsträngläggare är traditionellt mer avancerade och därmed också betydligt dyrare i inköp. Här utgör SIP:s variant inget undantag. Men det betyder inte att man inte kan räkna hem investeringen, så länge man eftersträvar ett högt materialflöde och har ett behov av att köra av fälten lite fortare för att kapa arbetstiden.

  Går att köra fort

  Under färd kan bandet roteras i antingen höger eller vänster riktning.

  Eftersom konstruktionen är hydrauliskt upphängd ger den en fin följsamhet mot marken även i höga hastigheter. Tillverkaren nämner själv hastigheter upp till 25-30 kilometer i timmen, vilket kanske inte är realistiskt för den som samtidigt vill ha en bra komfort. Men likväl innebär det alltid en fördel om man kan köra lite fortare.

  För många användare kan det också innebära en fördel att strängläggaren inte tar någon kraft ur PTO.

  – De flesta traktorer har fronthydraulik, och en del har PTO-drift också, så det blir en flexiblare lösning som kan anpassas till fler traktorer. Spontant får man också mindre underhåll eftersom man inte har kardanaxlar, utan bara smörjpunkter. Så det blir ett enklare underhåll.

  Till skillnad från flera av sina motsvarigheter är Air 350 F också försedd med en rotor ovanför pickupen som hjälper till att mata in gräset, vilket signalerar ett nytänk i förhållande till det som finns på marknaden sedan tidigare, enligt Martin Zetterman.

  – Med bättre foder räknar vi även med att mjölkinvägningen ökar, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Elektroniken skapade ny körupplevelseLÄS OCKSÅ: Fendts eltraktor rullar på

  SIP Air 350 F

  Arbetsbredd: 3,45 meter. Med en tillkopplad bogserad variant kan arbetsbredden utökas till 8,5 meter.

  Strängbredd: 0,5-1,2 meter.

  Effektbehov kW/hk: 70/120

  Vikt: 1 140 kilo.

  Övrigt: SIP har sitt säte i Slovenien.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen