Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 31 juli 2020

  Ny såmaskin på svenska marknaden

  Efter två tidigare gästspel finns nu franska Sly, som har specialiserat sig på maskiner för striptill och no-till, tillgängligt på den svenska marknaden. Maskinen är dock inget för nybörjaren.

   Franska Sly Boss kommer till Sverige genom återförsäljaren Kornbo Maskin.
  Franska Sly Boss kommer till Sverige genom återförsäljaren Kornbo Maskin. FOTO: Sly Boss

  För att möta den globala efterfrågan på den här typen av utrustning köptes Sly nyligen upp av franska Agrisem. I det svenska sortimentet återfinns bland annat Agrisem Sly Boss, som är en vidareutveckling av ett australiskt såmaskinkoncept som bygger på no-till.

  Radsådda grödor

   För många som hänger sig åt Conservation Agriculture lär nog en no-till maskin vara det absoluta slutmålet, enligt David Ögren på Kornbo Maskin.
  För många som hänger sig åt Conservation Agriculture lär nog en no-till maskin vara det absoluta slutmålet, enligt David Ögren på Kornbo Maskin. FOTO: Kornbo Maskin

  Maskinen har tidigare gästspelat i Sverige, vilket har uppmärksammats här i ATL. Men det är först nu som maskinen har fått en svensk återförsäljare.

  – Vi kommer att ta in hela Slys portfölj. Men det är Boss och Strip Cat som vi kommer att fokusera på. Strip Cat är ett striptill-redskap med 3–12 meters arbetsbredd, som kan användas för radsådda grödor som raps, sockerbetor och majs, säger David Ögren, som är delägare i Kornbo Maskin AB, ett företag som fokuserar på import av en hel del specialmaskiner.

  Och nu är det alltså dags för ytterligare en. Ett unikt särdrag hos Sly Boss är bland annat den dubbelriktade såtallriken, som ska ha en bra skärförmåga även i svåra förhållanden.

  – Boss har två unika grepp. Det ena är att den har en snedställd enkel tallrik som lutar åt två håll. Det gör att den skär ner och lägger fröet i baksidan av tallriken. Andra trycker ner utsädet medan den här lyfter och släpper ner det.

  Bygger på moduler

   Maskinen bygger på ett modulsystem som gör att den enkelt kan breddas i takt med att behoven utökas.
  Maskinen bygger på ett modulsystem som gör att den enkelt kan breddas i takt med att behoven utökas. FOTO: Kornbo Maskin

  Det andra unika greppet är att man också kan justera djuphållningen med hjälp av det stora sidohjulet eller det bakre återpackningshjulet, vilket kan vara bra vid svåra förhållanden. En efterfrågad funktion är också den pneumatiska rensningen av fårorna som gör att halm och växtrester flyttas undan.

  – No till-maskiner har ofta problem med halmrester men här tas halmen i stället bort från fåran. På varje såaggregat sitter också i ett parallellogram som gör att man både kan lyfta och lägga till tilltryck på varje bill.

  Maxtrycket på billarna är i det här fallet 200 kilo.

  Maskinen bygger också på ett genomtänkt modulsystem som har sin grund i en mindre modell på 3-7 meter och en större modell på 7-12 meter. Samtliga chassin kan alltså byggas ut i efterhand. Grundmodellen kan levereras med upp till åtta meters bredd i Sverige till kunder med bra arrondering, även om det av framkomlighetsskäl inte lär vara att rekommendera för de flesta.

  – Köper du en maskin som är tre meter kan du alltså bygga ut den till åtta meter och på så sätt växa i systemet. Det kommer nog bli intressant för många som vill ha ökad kapacitet.

  Individuell styrfil

  FOTO: Sly Boss

  Radavståndet ligger i det här fallet i intervallerna 16,7-18,75-20,00 centimeter eller 25 centimeter. Upp till fyra stycken trycksatta utsädes- och gödningsbehållare erbjuds också med möjlighet till en individuell styrfil för samtliga tankar. Här är det också möjligt att välja om utsädet eller gödningen ska distribueras till bägge raderna eller bara den ena, främre eller bakre raden. Kornbo Maskin AB kommer framöver att marknadsföra Slys maskinprogram i Sverige, och den första Boss no-till maskinen ska redan vara på väg till Sverige.

  – Förhoppningarna är stora. Det är en maskin som är helt unik och som går att anpassa efter de behov man har.

  Inget för nybörjare

  FOTO: Sly Boss

  Men Sly Boss är ingenting för nybörjaren. David Ögren vågar påstå att man måste ha påbörjat sin resa inom Conservation Agriculture innan man är redo för no-till. Firman som står bakom Boss avråder till och med från det, och hänvisar till att de i första hand inte säljer en maskin utan ett odlingskoncept. Jorden måste alltså vara redo för no-till och ha en tillräckligt bra struktur innan det är dags att gå över.

  Vilka kundgrupper ser du framför dig?

  – Det primära kundklientelet är de som har tittat på Conservation Agriculture och som vill tillämpa no-till. Alla som är inne på Conservation Agriculture ser nog en sån här maskin som det absoluta slutmålet.

  – Så det ställer vissa krav på kunderna, och kan säkert skrämma i väg en del. Jag tror initialt på Mälardalen och kunder som har Seed Hawk eller Claydon.

  Effektkraven är inte specificerade, men eftersom det handlar om no-till är dragkraftsbehovet lågt. För en sexmetersmaskin ligger kravet runt 200 hästkrafter, berättar David Ögren.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen