Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 maj 2017

  Ny robot gör tvättjobbet effektivare

  Lidköping.

  Uppsalaföretaget Envirologic lanserar nu nästa generations tvättrobot, med ett nytt styrsystem som ska göra tvättjobbet i grisstallet effektivare och snabbare. ATL var med när det sjätte exemplaret installerades.

  – Hörnen brukar vara smutsiga. Så det är bra om den tar extra mycket där.

  Fem personer följer nyfiket maskinens rörelser på bröderna Hans och Håkan Erikssons lantbruk i Skaraborg.

  Inlärningen sker med hjälp av en joystick som är inkopplad till roboten. Men den styr Hans hur robotarmen med tillhörande sprutmunstycke ska röra sig i grisstallet.

  Eftersom boxarna är spegelvända måste maskinen lära sig att tvätta båda varianterna. När det är gjort sätter användaren ihop tvättprogrammen till ett recept som beskriver i vilken ordning boxarna står i. Därefter går maskinen av sig själv.

  Via andra tvättprogram är det även möjligt att tvätta väggar, gångar och tak.

   Blir rent. Hans Eriksson på Bärnagårdens lantbruk programmerar sin nyinköpta maskin med van hand. Via joysticken styr han om hur teleskoparmen och sprutmunstycket ska föra sig i lokalen.
  Blir rent. Hans Eriksson på Bärnagårdens lantbruk programmerar sin nyinköpta maskin med van hand. Via joysticken styr han om hur teleskoparmen och sprutmunstycket ska föra sig i lokalen. FOTO: Fredrik Stork

  Går fortare

  Arbetsmiljöaspekten har varit ett av de viktigaste säljargumenten sedan Envirologic lanserade sin första tvättrobot i början av 2000-talet. Med den nya modellen Evo Cleaner förfinas konceptet ytterligare.

  Funktionsmässigt har maskinen stora likheter med företagets första tvättrobot, Clever Cleaner. Men under skalet är det mesta nytt. Dit hör bland annat det nya styrsystemet som gör att maskinen utför sina arbetsuppgifter fortare. Prestandahöjningen är ännu inte uppmätt.

  – Men säger vi att den jobbar 20 till 25 procent snabbare så ljuger vi inte, säger Envirologics vd, Jan Sandberg, som är med under installationen.

  – Men det är nog närmare 50 procent än 25 procent, säger Jan Pettersson, som är dräng på lantbruket efter att ha tillbringat några timmar med roboten.

   Robotarmen har en räckvidd på fyra meter.
  Robotarmen har en räckvidd på fyra meter. FOTO: Fredrik Stork

  Underlättar i stallet

  I dag räknar Jan Sandberg med att 35 procent av grisproducenterna i Sverige har anammat tekniken. Men den stora marknaden ligger utanför landets gränser. Konkurrenterna utgörs i första hand av mänsklig arbetskraft. Men enklare konkurrenter i robotsegmentet finns också.

  Hans och Håkan Eriksson är vana robotanvändare, och ser stora fördelar med tekniken. De köpte sin första tvättrobot från Envirologic för över tio år sedan.

  – Arbetsmiljön är den viktigaste aspekten. Den blötlägger allt vilket gör att det inte dammar lika mycket när vi ska gå in och eftertvätta. Förr kunde man få en dammchock när man gick in. Det var inget roligt jobb, säger Håkan Eriksson.

   Gruppen bestående av Jan Pettersson, Jan Sandberg och Hans och Håkan Eriksson följer nyfiket robotens framfart.
  Gruppen bestående av Jan Pettersson, Jan Sandberg och Hans och Håkan Eriksson följer nyfiket robotens framfart. FOTO: Fredrik Stork

  Roboten tar bort upp till 80 procent av det manuella tvättjobbet i stallet. Resten kräver eftertvätt med vanlig högtryckstvätt.

  Men för arbetsmiljön betyder det mycket. Feberkänningar efter en heldag med högtryckstvätten har varit mer regel än undantag för många stallmedarbetare. De små partiklarna går ner i lungorna och ger upphov till lunginflammation och allergiska besvär.

   Utplacerade markörer gör att maskinen kan navigera rätt i lokalen.
  Utplacerade markörer gör att maskinen kan navigera rätt i lokalen. FOTO: Fredrik Stork

  Får uppkoppling

  Med Evo Cleaner sätter företaget också ett större fokus på användarvänligheten. Jan Sandbergs förhoppning är att illustrationerna i menyn ska göra det lika enkelt för en utländsk arbetstagare att programmera utrustningen.

  Genom att fokusera på användarvänlighet hoppas han även att användarna ska uppleva att det blir enklare att finslipa sina tvättprogram, vilket kan bidra till ökad effektivitet.

  Under året kommer roboten närmast att uppdateras med ett modem. Det gör att maskinen kan slå larm vid driftstopp men ska även ska underlätta servicen. Med internetförbindelsen ska det även bli möjligt att skicka säkerhetskopior till en central server.

  Teknik och prestanda

  Arbetstid mellan laddningarna: 40-50 h, något kortare i den nya modellen eftersom den går fortare.

  Räckvidd: 4 meter med teleskoparmen.

  Tvättryck: 200 bar, använder 16 liter vatten per minut.

  Teknik: Drivs av två fritidsbatterier. Navigeringen i hallen sker med hjälp av utplacerade markörer.

  Kuriosa: Sedan 2001 har Envirologic sålt 650 tvättrobotar i 22 länder. Grisproducenter är största kundgruppen. Men maskinen har även sålts till kanin- och fågeluppfödare, ett mälteri och en biltillverkare.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen