Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 oktober

  Ny Metsjövagn och kedjeröjare

  En nyutvecklad Metsjövagn, en kedjeröjare med sidoförskjutning och ett födelsedagsbarn. Här är veckans tekniknyheter.

  FOTO: Metsjö

  Ny vagn lastar upp till 46 kubik

  Metsjö släpper en vidareutvecklad fält- och transportvagn som rymmer upp till 46 kubikmeter med uppfällbara sidor.

  Flaket kan bland annat användas för att transportera spannmål, rotfrukter och gödsel. Men med uppfällbara sidor blir vagnen också ett ypperligt redskap för körning av grönfoder.

  Med sidorna uppfällda växer höjden från 2 till 4,3 meter, och kapaciteten till 46 kubikmeter. Det kan jämföras med företagets gamla fältflak som var 1,5 meter högt och hade en kapacitet på 26 kubikmeter eller 52 kubikmeter med bultad kassett.

  FOTO: Fransgård

  Ny kedjeröjare med förskjutning

  FKR-152 är en ny kedjeröjare med parallellarmar från Fransgård, som ska kunna klippa både bakom och vid sidan av traktorn. Tack vare detta kan redskapet förskjutas en meter åt sidan. Kedjeröjaren är dessutom hydrauliskt tiltbar med en vinkel upp till 30 grader. Det gör att maskinen även är lämplig för röjning vid mindre vägar, stigar och i annan vegetation.

  Lemken firar 240 år

  Lemken, som inledde sin tillverkning med plogar, kultivatorer och harvar, firar 240 årsjubileum. I dag har företaget 1 600 anställda i 29 dotterbolag världen över, och en verksamhet som spänner över många olika teknikområden inom jordbruket. Storslagna lanseringar, som nya självgående sprutor, har dock visat att tiden kan springa i kapp även Lemken. Tidigare i år meddelade bolaget att hela sprutsegmentet skulle avvecklas. I stället skulle fokus bland annat flyttas över till mekanisk växtskyddsbekämpning med tillhörande digitala tillämpningar. Nicola Lemken är i dag den sjunde generationen som leder familjeföretaget.

  FOTO: Swekip

  Sweskip går över till Steg V

  Sweskip släpper en ny serie hjullastare med motorer som möter moderna utsläppskrav. Motorerna ska även ge lägre bränsleförbrukning. Serien består av två mindre hjullastare som byggs i Asien.

  Relaterade artiklar

  Till toppen