Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 december 2016

  Ny konceptmaskin med pendelarmar

  Skotaren Xt28 har pendelarmar och en extra styrled. Maskinen går jämnt även över stora hinder och alltid med samma tryck på alla sex hjulen.

   Pendelarmsskotaren XT28 kan hålla sig i jämn nivå på hinder upp till en meter.
  Bild 1/2 Pendelarmsskotaren XT28 kan hålla sig i jämn nivå på hinder upp till en meter. FOTO: SkogForsk
   SkogForsk har tagit fram en pendelarmsskotare som håller konstant marktryck på alla hjulen.
  Bild 2/2 SkogForsk har tagit fram en pendelarmsskotare som håller konstant marktryck på alla hjulen. FOTO: SkogForsk

  – Vi ville ha en maskin med bra förarkomfort och som var skonsam mot marken. Samtidigt ville vi inte göra avkall på produktionen.

  Det säger Olle Gelin, en av tre forskare på SkogForsk som varit med i arbetet att ta fram pendelarmsskotaren Xt28. Det är Bollnäsföretaget eXtractor som konstruerat och byggt maskinen.

  Skotaren liknar tidigare pendelarmsskotare som SkogsJan Soft 2000 och Timberking LF14. Skillnaden ligger främst i att man i dag har större möjligheter att kontrollera pendelarmarna och drivningen med datorer.

  Extra styrled

  Xt28, som i dag är en konceptmaskin, lastar 14 ton och har pendelarmar och hydrauldrivning på alla sex hjulen. Den har dessutom en extra styrled på vagnen vilket gör att den spårar i alla lägen och har en yttre svängradie på 5,4 meter.

  – Den extra styrleden gör att det inte blir några skjuvningsskador i svängarna, säger Olle Gelin. Eventuellt kan man ha smalare stickvägar men framför allt blir det mindre skador på rötter och kvarvarande träd.

  Namnet Xt28 kommer från extreme tractor med 28 tons dragkraft och en totalbredd på 28 decimeter.

  Ske i framtiden

  SkogForsk har samarbetat med KTH och Linköpings Universitet för att ta fram algoritmerna för nivelleringen och den aktiva dämpningen som gör att alla hjulen alltid har samma marktryck.

  – Vi angriper problemet med ojämnheter där det uppstår, innan stötarna går upp i ramkonstruktionen.

  Projektgruppen för maskinen diskuterar nu vad som ska ske i framtiden. Olle Gelin har några idéer på vad SkogForsk kan göra framöver.

  – I och med att den alltid har samma tryck på alla hjulen skulle man kunna testa att köra med lägre lufttryck. Vi ska också titta på fjärrstyrning. Maskinen är relativt okänslig för ojämnheter och den kanske skulle kunna gå som förarlös vid till exempel markberedning.

  Tack vare att den klarar stora hinder går det att köra snabbare än med en konventionell skotare. Något som påverkar totalekonomin för konceptet.

  – Spontant så tror jag inte att den här behöver vara så mycket dyrare än en konventionell maskin att tillverka.

  Nappar på idén

  Sveaskog har varit med som intressent i projektet och flera maskintillverkare har följt det.

  – Vi hoppas att någon tillverkare nappar på den här idén, säger Olle Gelin. Det här är en konceptmaskin för att titta på funktionerna och den kan även vara intressant för annat än skotning.

  Fakta: Xt28

  Motor: Sisudiesel på 275 hästkrafter.

  Dragkraft: 280 kiloNewtonmeter.

  Lastkapacitet: 14 ton.

  Vikt: 16 900 kilo.

  Körhastighet: 0-24 kilometer i timmen.

  Yttre svängradie: 5,4 meter på hjulen.

  Markfrigång: 31-130 centimeter.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen