Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 juli 2018

  Ny dikningsplog går 40 procent lättare

  Brunnby

  Soil Maxs nya diktningsplog går 40 procent lättare än tidigare modeller och varierar djupet på slangen med hjälp av gps.

   Dikningsplogen är utrustad med egen gps.
  Dikningsplogen är utrustad med egen gps. FOTO: Fredrik Stork

  Soil Max har tidigare sålts genom danska och tyska återförsäljare, men har nu fått en egen återförsäljare som säljer företagets produkter i Sverige. På Brunnby Lantbrukardagar visar den nya aktören Catrinelunds Gård upp Soil Max nya dikningsplog.

  Konstruktionen, som är helt ny, har ett skär som lyfter jorden hela vägen upp, vilket gör att plogen går mycket lättare (upp till 40 procent) jämfört med tidigare varianter. Det kräver i sin tur mindre traktoreffekt samtidigt som det ger lägre bränsleförbrukning.

  Har egen gps

  Att gps:en är det största som har hänt dränerings- och dikningsverksamheten på senare år märks tydligt på redskapet, som är utrustat med en egen gps som styr djupet på slangen.

  Proceduren bygger på att man mäter fältet, genom att först köra över det för att logga alla ojämnheter i marken. När man därefter kör över fältet för att lägga ner slangen varierar utrustningen själv slangdjupet för att man ska få en bra avrinning. Här kan föraren även välja högsta och lägsta tänkbara djup manuellt.

  Soil Max tillverkas i USA, och ägs av gps-tillverkaren AG Leader som också gör positionsutrustningen till redskapet.

  Dikningsplogen säljs i två modeller, och har en konstruktion som gör att slangen inte ska vecka sig när den trycks ner i marken. Den mindre modellen har ett maxdjup på 1,2 meter och kräver en traktor med minst 150 hästkrafter, medan den större plogen går ner 1,6 meter och kräver en traktor med en effekt på runt 200 hästar.

  – Det som gäller här är att man vill få ner kraften i marken, och då ska man tänka tvärt emot jordbruk. Man ska ha så mycket marktryck som möjligt, smala hjul och mer vikt på traktorn, säger Niclas Carlsson från Catrinelunds Gård.

  Bra tid nu

  Kunderna är bland annat lantbrukare som behöver dika åt sig själva och andra.

  Ett sånt här år, när lantbruket är mer drabbat av torka än väta, är det kanske lätt att glömma hur fälten såg ut i fjol. Det har i sin tur fått viss effekt på försäljningen, men likväl har företaget redan sålt ett par exemplar.

  – Det är ju tvärt emot i år, väldigt torrt, så många får för sig att de inte behöver dika. Men det är egentligen ett sånt här år som man ska dika eftersom det är lättare att hålla på när det är torrt än när det är jätteblött, säger Niclas Carlsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen